Свідок обвинувачення в “справі Джемілєва” в “суді” відмовився від своїх попередніх свідчень

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Після допиту свідка Князєва з боку обвинувачення, який проходив службу на російському “пункті пропуску” на адміністративному кордоні Криму з Херсонською областю, незаконний “Армянський міський суд” 4 грудня оголосив його письмові свідчення в справі національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва.

Як повідомляє кореспондент Крим.Реалії, свідок зрештою визнав достовірними свідчення, які він дав у суді. На засіданні він повідомив, що “не бачив Мустафу Джемілєва 3 травня 2014 року”.

Мустафа Джемілєв

Як повідомив адвокат Джемілєва Микола Полозов, через різні покази свідка обвинувачення “прокурор” заявив клопотання про оголошення його попередніх свідчень.

“Свідчення були оголошені, після цього свідкові поставили низку додаткових питань, на які він відповів, що підтверджує свідчення, дані в суді під присягою”, – сказав адвокат Полозов.

За словами адвоката, допитаний сьогодні другий свідок на прізвище Лищик розповів, що бачив Джемілєва на адмінкордоні в травні 2014 року.

“Свідок Лищик розповів у суді, що в травні 2014 року проходив службу на КПП біля міста Армянськ і 3 травня вранці його зміні була донесена інформація про те, що Мустафа Джемілєв того дня може прибути на пункт пропуску. Пізніше цього дня він бачив, як Мустафа Джемілєв спілкувався з людьми. Однак про те, перевіряли документи в Мустафи Джемілєва чи не перевіряли, свідок повідомити не зміг”, – додав Полозов.

Наступне засідання в цій справі призначено на 24 грудня.

Напередодні відбулося засідання в справі Джемілєва, під час якого допитали двох свідків обвинувачення через відеоконференцзв’язок.

Нагадаємо, управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

За словами адвоката Миколи Полозова, проти Джемілєва використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Мустафа Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в тих кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter