Свідок у справі Джемілєва не бачив ознак “кордону РФ”, коли лідер кримських татар прибув до Криму

Дата: 13 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У так званому Армянському міському суді 12  та 13 листопада відбулися чергові засідання в кримінальній справі проти Мустафи Джемілєва, на яких через відеоконференцзв’язок допитали свідків сторони обвинувачення. 

Про це повідомляє видання “Кримський процес“. 

Свідок Ольга Савельєва повідомила, що працювала на той момент в аеропорту “Шереметьєво”, але не змогла згадати, хто такий Мустафа Джемілєв. У зв’язку з цим прокурор заявила клопотання про оголошення її показів, які свідок надала на етапі попереднього слідства. Захист заперечував проти цього, оскільки для цього не було підстав. Незважаючи на це “суд” задовольнив клопотання прокурора.

У зачитаних свідченнях ішлося, що Савельєва інформувала Джемілєва про наявність заборони “на в’їзд на територію РФ”. Робила вона це в усній формі за розпорядженням безпосереднього керівника – “старшого зміни прикордонної служби”. Документа, що підтверджує заборону на в’їзд для Джемілєва на територію України, вона не бачила і йому для ознайомлення не надала.

Другий свідок Іван Робертус проходив службу на території міста Армянська в період досліджуваних подій. Він повідомив, що не бачив на цій території прикордонних стовпів і знаків, що вказують на наявність прикордонного режиму. Сам пункт пропуску являв собою чотири армійські намети без будь-яких розпізнавальних знаків і переносного шлагбаума. Його кордони для особового складу були позначені лише візуально. Про правовий статус свого перебування в цій місцевості свідок нічого пояснити не зміг, припустивши лишень, що це був тимчасовий пункт прикордонного контролю.

Також Робертус пояснив, що після одночасного перетину пункту пропуску великою групою людей увесь особовий склад залишив пропускний пункт і не здійснював прикордонного контролю на цій території.

Свідок бачив людину, схожу на Мустафу Джемілєва. Вона приїхала на машині, яка зупинилася на пункті пропуску. Спроб руху в бік Армянська ніхто не робив. До людини, схожої на Джемілєва, прикордонна зміна не підходила і жодних вимог не висувала. За деякий час машина поїхала в бік материкової України, а присутні люди без перевірки документів були випущені з пункту пропуску. Джемілєва серед них не було.

Інший допитаний свідок Артем Латишев розповів, що на момент подій він ніс службу на пункті пропуску біля Армянська. Сам пункт пропуску був обладнаний лише імпровізованим шлагбаумом із труб. Чи були навколо пункту огорожа та попереджувальні знаки, свідок не пам’ятає. Також він повідомив, що не бачив знаків, що вказували б на наявність державного кордону в тій місцевості.

Окрім цього, Латишев розповів, що в якийсь момент він побачив великий натовп людей, які вбігли на пункт пропуску. Після цього він залишив свій пост і став у заслін, яким блокувався вихід людей з цієї території.

Серед людей свідок побачив Мустафу Джемілєва, який не робив спроб прорватися через заслін. Решта людей також залишалися на місці, багато співали й танцювали. Зброї в цих людей не було.

За його словами, через певний час на вертольоті прибуло його керівництво, яке про щось поговорило з Джемілєвим, і той поїхав у бік материкової України.

На цьому допит свідка на засіданні завершився, і “суд” розглянув клопотання прокурора стосовно ще не допитаних свідків. Шість із них будуть допитані через відеоконференцзв’язок. Незаконний “суд” також планує втретє надіслати повістку синові лідера кримських татар Хайсеру Джемілєву. Він також постановив примусово доставити на засідання викраденого 2016 року Ервіна Ібрагімова.

Наступне засідання заплановано на 3 грудня.

Нагадаємо, управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Мустафа Джемілєв

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter