Свідків у справі Чубарова доставляють примусово

Дата: 18 Лютого 2021
A+ A- Підписатися
Ніхто з допитаних у незаконному “Верховному суді Криму” не дав викривальних свідчень проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, якого російські силовики звинувачують в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року.
 
Про це повідомив виданню “Кримський процес” адвокат Чубарова Олександр Осокін.
 

Усього під час засідання 17 лютого допитали двох свідків обвинувачення і двох потерпілих.

За словами захисника, двох допитаних примусово привезли в “суд”, бо вони не з’являлися на засідання за повісткою.
 
Крім того, “суддя, що головує”, Віктор Васильєв оголосив на засіданні свідчення низки очевидців і потерпілих, які вони дали на досудовому слідстві. Він мотивував це тим, що не вдалося встановити місце перебування цих людей.
 
“Ці дії порушують кримінально-процесуальний закон і статтю 6 Європейської конвенції про захист прав і свобод людини і Право на справедливий суд, прокоментував адвокат.
 
Серед іншого державний обвинувач клопотав у “суді” про закриття судового процесу начебто через тиск на свідків. Захист виступив проти задоволення цього клопотання, звернувши увагу “суду”, що ті свідки, на яких нібито чиниться тиск, не дали жодних викривальних показів щодо Чубарова.
 
Крім того, прокурор не подав жодних фактів наявності будь-якого тиску. “Суд” відмовився задовольняти клопотання держобвинувача.
 
Засідання будуть продовжені у відкритому режимі. Наступне відбудеться 26 лютого.
 
Напередодні “Верховний суд Криму” на своє закрите засідання пустив лише пропагандистські ЗМІ.
 
Нагадаємо, наприкінці березня цього року “Слідком Росії” в Криму заочно висунув обвинувачення голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Кримінальні справи порушено за ч. 1 ст. 212 (“організація масових заворушень”), ч. 2 ст. 280.1, ч. 1 ст. 280.1 КК Росії (“публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії”).
 
За версією слідства, 25 лютого 2014 року Чубаров, знаючи про позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, де планувалося розглянути питання про звіт республіканського уряду, для зриву засідання доручив своєму заступникові Ахтему Чийгозу організувати масові заворушення біля будівлі Верховної Ради й особисто керувати прихильниками Меджлісу, які брали в них участь.
 
“Слідчий” Магомед Магомедов відвів Миколу Полозова від участі в справі, пославшись на “конфлікт інтересів.
 
Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.
 
Вони розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.
 
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала цю справу незаконною і “ще одним з різновидів репресій проти корінного народу Криму”.
 
Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила провадження через кримінальну справу, яку порушили російські слідчі щодо Чубарова.
 
Через коронавірусну інфекцію Меджліс переніс акцію “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності” на пізніший час з урахуванням епідеміологічної ситуації в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter