“Свідкам Єгови” з Одещини, яких побили односельці, виплатять майже 15 тис. євро компенсації

Дата: 18 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити компенсації парафіянам церкви “Свідків Єгови”, яких у 2012 році побили в селі Камишівка на Одещині. 

Про це повідомили на сайті суду. 

У квітні 2012 року в селі Камишівка громада “Свідків Єгови” проводила церемонію в орендованому приміщенні колишнього магазину, коли до них увірвався натовп з декількох десятків людей. Парафіяни православної церкви Московського патріархату, серед яких був і священник, а також інші односельці погрожували єговістам, побили деяких з них, а згодом спалили автомобіль одному з послідовників церкви.  Нападники називали єговістів “дияволами” та вимагали від них покинути село. 

Старійшина єговістів у день нападу написав заяву до поліції, в якій вказав, що жителі села виступають проти проповідей єговістів, оскільки вони нібито відвертають людей від православної віри. Правоохоронці не побачили в діях нападників криміналу, але склали протокол про дрібне хуліганство на одного з них. 

Обурені такою реакцією єговісти написали заяву до прокуратури та вимагали відкрити справу за статтями про порушення рівноправності громадян і перешкоджання здійсненню релігійного обряду. Поліція відкрила справу через декілька місяців, однак зупинила розслідування через неможливість встановити особи винних. Через три роки справу закрили. 

У 2015 році єговісти, які, за їхніми словами, й надалі стикалися з агресією через їхню релігійну належність, подали скаргу до ЄСПЛ. У ній вони скаржилися на неефективне розслідування. ЄСПЛ частково задовольнив позов і постановив, що Україна повинна виплатити громаді й старійшині по 2 250 євро моральної шкоди за порушення статей 9 і 14 конвенції.

Також у листопаді поточного року ЄСПЛ визнав Україну винною в порушенні цих же статей, але в справі Тетяни Загубні й Марії Табачкової, яких 2009 року побив палицею місцевий священник на Чернигівщині, а також у справі Тетяни Корнілової, яку побили у 2013 році на Чернигівщині, коли вона запрошувала людей на збори “Свідків Єгови”.

Нагадаємо, що цього року ЄСПЛ призначив жительці Рівного понад 4 тис. євро компенсації за невідселення домашнього кривдника. Жінка зазнавала від свого чоловіка фізичного та психологічного насильства, однак, коли розлучилась із кривдником, той продовжив жити з нею і їхньою спільною дитиною в одній квартирі та бити. 

Відомо, що за минулий рік майже 15% зареєстрованих у ЄСПЛ скарг були проти України. Всього за один рік кількість скарг збільшилась із 7250 до 8850, а велика їхня частина стосувалася подій на Донбасі. Із 2015 року Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини й водночас не виконала більш ніж половину провідних рішень суду, що визначають нову значну або системну проблему в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter