Судитимуть психолога харківського “Беркуту”, якого підозрюють у стрілянині по мітингувальниках

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо колишнього психолога групи кадрового забезпечення батальйону міліції особливого призначення “Беркут” у Харківській області, якого підозрюють серед іншого у вчиненні на виконання явно злочинного наказу за попередньою змовою групою осіб теракту. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Flickr

Слідчі кажуть що 18 лютого 2014 року підозрюваний застосував надмірне фізичне насильство, спеціальні засоби та помпову рушницю, споряджену набоями зі свинцевою картеччю щодо євромайданівців. Внаслідок цього мітингувальники отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Імені колишнього правоохоронця, якого судять за вісьмома статтями Кримінального кодексу і ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365, ч. 4 ст. 41, ст. 340, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15 п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 4, ст. 41, ч. 3 ст. 258 КК України, у повідомленні не називають. Однак у вересні цього року Офіс генерального прокурора повідомив про підозру колишньому психологу “Беркуту” в Харківській області Сергію Бондаренку.

У підозрі Бондаренку зазначали, що тяжкі тілесні ушкодження внаслідок його дій та дій його колег отримали троє, середні – п’ятеро, а легкі – 16 людей. Загалом же 18 лютого від пострілів “Беркуту” поранення дістали 36 людей, а ще троє загинули. 

Підозрюваний переховується в Росії, а тому його справу слухають заочно. 

Відомо, що в організації терористичного акту та вбивствах євромайданівців підозрюють колишнього колегу Бондаренка з Харківського “Беркуту” Віктора Шаповалова. Він на суді зізнався в злочинах проти євромайданівців, а після звільнення з-під варти за так званим “законом Савченко” зміг поновитися через суд у МВС. Виконати вимогу суддів у міністерстві не змогли, адже підрозділу, в якому служив Шаповалов, і посади не існувало.

Торік він зник одразу після того, як йому оголосили підозру. 

Нагадаємо, що вбивати українців під час повномасштабного вторгнення Росії допомагає щонайменше два десятки “беркутівців”. 

Після втечі у 2014 році частині з них російське та білоруське політичне керівництво допомогло працевлаштуватись.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter