Зник екскомандир “Беркуту”, який зізнався в злочинах проти майданівців та поновився в МВС

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У розшук оголосили колишнього командира оперативної роти батальйону міліції особливого призначення “Беркут” у Харківській області Віктора Шаповалова, якого підозрюють в організації терористичного акту та вбивстві мітингувальників Євромайдану.

Про це повідомляє “Українська правда”. 

Фото: Ґрати

4 серпня Шаповалову оголосили про нову підозру, і цього ж дня він не прийшов до Печерського суду, де йому мали обирати запобіжний захід у справі. Адвокати повідомили, що втратили з ним зв’язок. Того ж дня дружина ексберкутівця подала до поліції заяву про зникнення чоловіка. На думку сторони обвинувачення, у такий спосіб “робиться певна фальсифікація”, щоб обґрунтувати невиконання Шаповаловим процесуальних обов’язків.

Наступного дня Печерський районний суд надав дозвіл на затримання чоловіка, який одразу скерували до Служби безпеки, щоб її співробітники розпочали розшук, і до ДПСУ, щоб у разі появи Шаповалова на держкордоні його затримали. Невдовзі дозвіл на затримання надав і Подільський суд, який розглядає справу, де колишній силовик фігурує за статтями щодо перешкоджання організації або проведенню мітингів та перевищенні службових повноважень. 
 
“Будемо намагатися оголосити його в міжнародний розшук каналами Інтерполу. Будемо скеровувати міжнародно-правові доручення по його затриманню. Думаю, що це Російська Федерація (де може переховуватись. – Ред.), оскільки попередні працівники спецпідрозділу “Беркут”, яким інкриміновано ці ж дії, що і Шаповалову, переховуються в РФ”, – розповів прокурор, заступник керівника департаменту в справах Майдану Офісу генпрокурора Денис Іванов.
 
За його словами, якщо інформація про перебування Шаповалова в Росії підтвердиться, то це буде підставою для розгляду справи без його присутності. Згідно з інформацією прикордонників, колишній беркутівець державний кордон чи адміністративний з тимчасово окупованою територією не перетинав. 

Шаповалова звільнили з органів у листопаді 2015-го, і до 2019 року він перебував під вартою. Чоловік визнав свою провину, попросив вибачення та назвав прізвища колишніх колег, які отримували набої зі свинцевою картеччю замість гумових куль. Його свідчення мали допомогти в доведенні провини, зокрема, командира харківської роти “Беркуту” Владислава Лукаша, якого також обвинувачують у перевищенні службових повноважень.

На волю Шаповалов вийшов за так званим законом Савченко, згідно з яким один день у СІЗО зараховується за два дні ув’язнення. Після звільнення з-під варти ексберкутівець позивався проти МВС і Нацполіції в Харківській області та вимагав визнати його звільнення з органів незаконним, поновлення на посаді та виплати середньої зарплати за час “вимушеного прогулу”. Наприкінці минулого року суд задовольнив його позов, однак невдовзі його знову звільнили, адже підрозділу, в якому він служив, і посади вже не існувало.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter