На посаді в МВС поновився екскомандир “Беркуту”, який зізнався в злочинах проти майданівців

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Харківський окружний адмінсуд поновив на посаді в правоохоронних органах екскомандира роти харківського підрозділу “Беркуту” Віктора Шаповалова, якого обвинувачували в злочинах проти Майдану.

Про це повідомляє Громадське. 

Шаповалова звільнили з органів у листопаді 2015-го, і до минулого року він перебував під вартою. Чоловіка звинувачували в перевищенні службових повноважень, що призвели до загибелі або поранення 110 активістів Євромайдану. Йдеться про інциденти, що трапилися 18 лютого 2014 року в районі Маріїнського парку та Кріпосного провулка в Києві. 

У жовтні 2016 року ексберкутівець визнав свою провину, попросив вибачення та назвав прізвища колишніх колег, які отримували набої зі свинцевою картеччю замість гумових куль. Тоді прокурор казав, що свідчення мають допомогти в доведенні провини, зокрема, командира харківської роти “Беркуту” Владислава Лукаша, якого також обвинувачують у перевищенні службових повноважень.

На волю Шаповалов вийшов за так званим законом Савченко, згідно з яким один день у СІЗО зараховується за два дні ув’язнення. Після звільнення з-під варти ексберкутівець позивався проти МВС та Нацполіції в Харківській області. Він вимагав визнати його звільнення з органів незаконним, поновити його на посаді та виплатити середню зарплату за час “вимушеного прогулу”. 

Суд підтримав Шаповалова та поновив на посаді командира оперативної роти № 2 батальйону міліції громадської безпеки особливого призначення ГУ МВС у Харківській області. Також з МВС на користь Шаповалова стягнуть 11 297,20 гривень за дні “вимушеного прогулу”.

Нагадаємо, що цього року щодо командира “Беркуту” Сергія Кусюка дозволили спецрозслідування. Його підозрюють у скоєнні умисних убивств 48 активістів Майдану та замахів на умисні вбивства 80 активістів 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській. 

За сім років, що минули від Революції гідності, у так званих справах Майдану ухвалили всього 21 вирок, а затягування судами їхнього розгляду, за даними Офісу генпрокурора, перетворилося на тенденцію. 

Фотографія обкладинки: Ґрати 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter