Судитимуть начальника колонії в Херсоні, який в окупації перетворив установу на склад-лазарет росіян

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо начальника “Північної виправної колонії №90”, який співпрацював з росіянами під час тимчасової окупації Херсона.

Про це повідомили в ДБР. 

Євгеній Соболєв. Фото: Мін’юст

Імені підозрюваного в повідомленні не називають, але правозахисники розповідали ZMINA ще навесні, що йдеться про Євгена Соболєва. Фотографії посадовця з відкритих джерел ідентичні тим, що оприлюднили правоохоронці. 

Опублікована правоохоронцями світлина

Детективи кажуть, що за вказівками Соболєва ув’язнені ремонтували російську військову техніку на території колонії, а російські солдати та офіцери отримували лікування в лазареті. Також колонію використовували як склад для харчів та цигарок, які потім продавали на Херсонщині. 

Соболєв, як кажуть слідчі, агітував інших посадовців Херсонської області до співпраці із загарбниками.

Якщо суд визнає його винним у держзраді, вчиненій в умовах воєнного стану, він вирушить до в’язниці на довічне, а його майно конфіскують. 

Влітку медіа повідомляли про підрив у Херсоні автівки Соболєва. Він, судячи з цих повідомлень, залишився живий. 

Нагадаємо, що у звільненому від росіян Херсоні активно затримують персонал окупаційної колонії та СІЗО, де утримували викрадених людей. До прикладу, довічне загрожує трьом працівникам ізолятора, які носили Z-нашивки на роботі та утримували полонених.

Іншому працівнику СІЗО також повідомили про підозру в держзраді. Слідчі кажуть, що він удав, ніби не бачить утечі в’язнів у день звільнення Херсона, і не зробив нічого, щоб запобігти цьому. 

Колабораційну діяльність закидають і двом херсонцям, які пішли працювати в колонію на заклик росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter