У Херсоні затримали двох чоловіків, які в окупації пішли працювати на росіян у виправну колонію

Дата: 23 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці затримали двох мешканців Херсона, які під час тимчасової окупації міста добровільно пішли працювати на російську адміністрацію в захоплену виправну колонію.

Про це повідомили у ДБР. 

Обидва чоловіки перші декілька місяців окупації не співпрацювали з росіянами, однак відгукнулись, коли ті оголосили “набір співробітників” у захоплену Північну виправну колонію №90.

У виправному закладі, як кажуть детективи, був серйозний кадровий дефіцит, адже багато працівників свідомо відмовились працювати на ворога.

Чоловіки, які до окупації працювали водіями, у росіян стали “молодшими інспекторами 2-ї категорії відділу охорони”. 

“Вони виконували вказівки загарбників, охороняли затриманих та засуджених, в тому числі українських патріотів, отримували зарплатню в рублях. Колаборанти виправдовувались, що окупанти дали їм «соціальний» статус та посаду. Але водночас надали зброю, яку вони були готові використати проти своїх земляків”, – розповідають у ДБР. 

Обом затриманим вже повідомили про підозри у колабораційній діяльності. Їм загрожує позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.

У звільненому від росіян Херсоні вже почали затримувати персонал окупаційної колонії та СІЗО. До прикладу, довічне загрожує трьом працівникам ізолятора, які носили Z-нашивки на роботі та утримували полонених.

Іншому працівнику СІЗО, який працював на росіян, також повідомили про підозру в держзраді. Слідчі кажуть, що він удав, ніби не бачить втечі в’язнів у день звільнення Херсона, і не зробив нічого, щоб запобігти цьому. 

Нагадаємо, що серед полонених мешканців Херсонщини, яких тримали у СІЗО, ЛГБТ-активіст Олексій Полухін, який провів там понад два місяці. Умови тримання в ізоляторі були жахливими, а багатьох в’язнів катували. 

Детальніше його історію ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter