Суддя, який дозволив розігнати Майдан у 2013-му, може отримати довічне утримання в 100 тисяч гривень щомісяця

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Активісти Центру протидії корупції закликають Вищу раду правосуддя не розглядати заяву про відставку судді ліквідованого ОАСК та підозрюваного в корупції Євгена Аблова. Суддя, ймовірно, хоче скористатися викритою антикорупційними активістами схемою, завдяки якій судді уникають звільнення та отримують довічне утримання. 

Відповідну заяву опублікували на сайті ЦПК. 

Євген Аблов

Минулий склад Вищої ради правосуддя регулярно відправляв у відставку замість звільнення суддів, причетних, наприклад, до смертельних ДТП напідпитку та виправдання людей, яких звинувачували в сепаратизмі. 

Розгляд заяви про відставку Аблова активісти називають “черговим тестом для оновленої ВРП”. Річ у тім, що суддя Аблов причетний до низки скандальних рішень. До прикладу, саме він ухвалив рішення, що дозволило розгін Євромайдану в ніч з 10 на 11 грудня 2013-го.

Аблов ухвалив його за позовом громадянина Гриненка Є. В., якому мітингувальники заважали гуляти.

Під головуванням Аблова також внесли: 

  • постанову, що легітимізувала корупційну схему, за якою в лютому 2015-го закуповували так звані рюкзаки Авакова;
  • рішення від 2013-го, яким узаконили вилучення будівлі Гостиного двору в Києві зі списку пам’ятників архітектури для побудови там торговельного центру; 
  • рішення, яким заблокували процес перейменування Української православної церкви Московського патріархату на назву, у якій була б зазначена належність до Російської православної церкви.

Окрім цього, Аблов є підозрюваним у пособництві голові ОАСК Павлу Вовку в захопленні державної влади та перешкоджанні роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів – органу, відповідального за перевірку чинних та набір нових суддів.

“Якщо члени ВРП задовольнять заяву про відставку, Євгеній Аблов уникне ганебного звільнення через порушення та фактично залишить посаду судді з почестями, значними виплатами від держави в близько 100 тисяч гривень на місяць”, – кажуть активісти. 

Щороку через схему з відправленням суддів у відставку замість звільнення з бюджету витрачають сотні мільйонів гривень. Так, на почесному утриманні держави торік було 3630 суддів, і лише за січень 2022-го на грошове утримання їм виділили 330 мільйонів гривень.

Однак судді у відставці мають і інші привілеї, наприклад їх не можуть затримати правоохоронці без дозволу ВРП. Щоб скасувати відставку та виплати, суддю треба притягнути до кримінальної відповідальності. 

Останнім часом, як помітили активісти, чимало суддів почали подавати у відставку, а це, на їхню думку, пов’язане з тим, що до створення служби Дисциплінарних інспекторів Вища рада правосуддя не може розглядати дисциплінарні провадження та звільняти суддів за порушення.

Підписанти звернення просять зупинити розгляд питання відставки не тільки Аблова, але й інших суддів до розгляду дисциплінарних скарг щодо них, а також окремо парламентарів – надати ВРП право тимчасово розглядати скарги до створення відповідної служби.

Нагадаємо, що нещодавно одіозного суддю у відставці Володимира Бабенка дозволили відправити під варту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter