Одіозного суддю у відставці Бабенка дозволили відправити під варту

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя надала згоду на утримання судді у відставці Володимира Бабенка під вартою.

Про це повідомили у ВРП. 

Володимир Бабенко

Бабенко став відомим у 2015-му, коли працював головою Апеляційного суду Черкаської області.

Тоді він тиснув на суддю Сергія Бондаренка, який цей факт зміг записати на аудіо. Суддя розглядав справу за позовом підприємства Дмитра Фірташа ПАТ “Азот” проти вчительки Оксани Яшан.

Підприємство намагалося виселити жінку з приміщення.

Бондаренко не ухвалив рішення на користь підприємства, а тому на нього почали тиснути. До прикладу, забрали помічника, не реєстрували доповідні та заяви, підпалили автівку, а невідомі чатували під домом. 

З’ясувалося також, що голова Апеляційного суду Черкаської області Бабенко причетний до справ Майдану, а саме тиску на суддів, щоб ті незаконного ув’язнювали протестувальників

У 2017-му Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) рекомендувала звільнити Бабенка з посади судді, втім рішення не підтримала Велика палата Верховного Суду. Судді розглядали лише неетичні висловлювання судді як причину для звільнення, а аудіозапис розмови з не слухали, бо завершився термін давності заяв до ВККС на Бабенка.

Вже 2019-го ВРП дозволила Бабенку піти у відставку з довічним утриманням з бюджету, а головне – уникнути кримінальної відповідальності. 

Відтоді суддя отримав уже щонайменше три підозри: одну – за тиск на суддів у справах Євромайдану, іншу – за тиск на суддю Бондаренка, а ще одну – за привласнення будівлі суду приватною компанією.

Нині Бабенко переховується від правосуддя, тож його оголосили в розшук.

Скриншот сайту МВС

Нагадаємо, що минулий склад Вищої ради правосуддя регулярно відправляв у відставку замість звільнення суддів, причетних, наприклад, до смертельних ДТП напідпитку та виправдання людей, яких звинувачували в сепаратизмі. Через відправлення у відставку замість звільнення з бюджету таким суддям виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання.

За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter