Суддя, який дозволив обшукати кабінет заступника голови ОАСК, отримав попередження

Дата: 14 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Суддя Вищого антикорупційного суду Тимур Хамзін отримав попередження від Вищої ради правосуддя за те, що дозволив Національному агентству із запобігань корупції провести обшуки в судді Окружного адміністративного суду Києва “без достатніх підстав”.

Про це повідомили на сайті ВРП.

Володимир Келеберда. Фото: “Радіо Свобода”

Обшуки в приміщенні ОАСК відбулись у липні минулого року. Детективи НАБУ прийшли до суду через справу про ймовірне захоплення державної влади з боку голови суду Павла Вовка та його колег.

Ще до цього активісти з Фундації DEJURE повідомляли, що Келеберда причетний до ухвалення сумнівних рішень, зокрема в справі щодо протиправності націоналізації Приватбанку, а за часів Віктора Януковича вилучив зі списку пам’яток архітектури будівлю Гостинного двору в Києві.

Келеберда, за їхніми даними, також розлучився з дружиною, щоб не декларувати заміський будинок, який перебуває в його користуванні, та інші статки. Ім’я судді фігурує й у переліку недоброчесних на сайті руху “Чесно”. За даними активістів, він торгував впливом. 

У справі про ймовірне захоплення державної влади Келеберда проходив як підозрюваний, а тому суддя Хамзін, згідно з матеріалами справи, заявляв, що проведення обшуку в нього є необхідним. Під час засідання ВРП суддя ВАКС наголошував, що висловив лише припущення щодо можливої причетності Келеберди до злочинів, які йому закидають, однак жодних категоричних тверджень не висловлював.

Суддя Тимур Хамзін. Фото: hcj.gov.ua

Водночас Третя дисциплінарна палата ВРП не погодилася з ним та постановила, що для обшуку в Келеберди не було достатніх підстав. Рішення щодо Хамзіна ухвалили напередодні засідання, де переглядатимуть можливість продовжити справу суддів ОАСК, термін досудового розслідування якої спливає 17 січня. 

Нагадаємо, що голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег звинуватили у створенні злочинної організації для захоплення державної влади в липні минулого року. За версією правоохоронців, судді нібито хотіли встановити контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створювати штучні перешкоди в їхній роботі. 

Досі судді Вовку так і не обрали запобіжного заходу, адже він жодного разу не з’явився на засідання. Голова ОАСК не вважає себе винним, звинувачення правоохоронців з НАБУ називав справою рук іноземних агентів та втікає від детективів, які намагаються вручити йому повістку. 

У жовтні минулого року 25 тисяч українців поставили підписи під петицією з вимогою до президента Володимира Зеленського розпустити ОАСК, причетний до ухвалення низки скандальних рішень і Судді ОАСК відомі тим, що відсторонили від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, заборонивши їй вчиняти будь-які дії як очільниці відомства. У результаті під загрозою опинилося відправлення великої партії життєво необхідних ліків до регіонів. Також суд розглядав позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. , однак глава держави досі так і не зробив цього. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter