Суддя КС звинуватив НАЗК у розхитуванні ситуації навколо рішення суду

Дата: 30 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Рішення Конституційного Суду щодо антикорупційного законодавства не змушувало закривати реєстр електронних декларацій посадовців і політиків.

Про це повідомив суддя КС Ігор Сліденко.

НАЗК, виконуючи рішення суду, закрило доступ до реєстру декларацій. Голова агентства Олександр Новіков підкреслював, що фактично судді КС своїм рішенням визнали незаконним доступ громадян до інформації про доходи, видатки й майно всіх осіб, які отримують зарплату за кошт податків. Згодом реєстр відкрили. 

“Те, що робив пан Новіков з реєстрами, коли він закривав їх, – це вигадки пана Новікова для того, щоб інспірувати ситуацію. Із рішення КС це все не випливає. Якщо пан Новіков не розумів, що робити, він повинен був звернутися до КС, і суд дає роз’яснення. І перевіряти інших публічних осіб теж можна. А пан Новіков, скоріше за все, вирішив ситуацію загострити й показати так, нібито КС хоче взагалі скасувати державний лад”, – сказав Сліденко. 

Суддя КС наголосив, що рішення суду не становить жодної загрози антикорупційній системі в Україні. Водночас він зазначив, що боротьба з корупцією йде повільно, адже в статті 366-1 невдало прописано формулювання, зокрема щодо “навмисного недекларування”. 

Відомо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. Через це президент Зеленський скликав засідання РНБО, а згодом подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів КС.

На думку голови КС, законопроєкт Зеленського щодо суду має ознаки конституційного перевороту. Критикують його й експерти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter