Суддя КС заявив про тиск із боку Офісу Зеленського

Дата: 30 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Суддя Конституційного Суду Ігор Сліденко заявив, що 7–8 жовтня на нього тиснули з Офісу президента, щоб він написав заяву про відставку. 

Про це він повідомив на брифінгу. 

Сліденко відмовився назвати, хто саме чинив тиск на нього, але пообіцяв зробити це в разі початку слідства на пресконференції. Він додав, що наступного ж дня після тиску написав заяву про відставку, але її ще не розглядали. Водночас він назвав електронне декларування цілком конституційним, а до закону про Національне агентство із запобігання корупції порадив внести зміни.  Зокрема, прибрати норму про те, що НАЗК може з власної ініціативи починати антикорупційні справи.

“Таке повноваження, як “здійснювати моніторинг за власною ініціативою”, – це повноваження радянської прокуратури. От я розумію, що я з тих чи інших причин не подобаюся пану Новікову, і от він з власної ініціативи починає проводити моніторинг мого життя. Мені немає чого приховувати, але це дуже неприємно, коли, де б ти не був, за тобою хтось слідкує”, – сказав Сліденко.

Щодо звинувачень у корупції від НАЗК, то Сліденко пояснив, що запізнився з поданням декларації, адже не був в Україні. 

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Учора НАЗК, виконуючи рішення суду, тимчасово закрило доступ до реєстру декларацій. Голова агентства Олександр Новіков підкреслив, що фактично судді визнали незаконним доступ громадян до інформації про доходи, видатки й майно всіх осіб, які отримують зарплату за кошт податків. Своїм рішенням суд, ймовірно, заблокував і призначення керівних кадрів органів влади, зокрема переможців місцевих виборів. Також у ЄС після оголошення рішення заговорили про тимчасове припинення безвізу.

Через це президент Зеленський скликав засідання РНБО, а згодом подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів КС. Розкритикували рішення президента й експерти. На думку Володимира Яворського, законопроєкт Зеленського є найгіршим варіантом з тих, які можна було б придумати в ситуації, що склалась. Розкритикували законопроєкт очільника країни й в опозиції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter