Судді в справі Шеремета повідомили про втручання адвоката Кузьменко в правосуддя

Дата: 10 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Судді апеляційного суду Києва заявили про втручання в правосуддя адвоката підозрюваної у вбивстві журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко.

Відповідну заяву опублікували на сайті суду. 

У заяві йдеться про засідання 20 грудня минулого року. Судді мали розглядати апеляцію на арешт Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка, однак того дня прокурори не прийшли на обидва засідання, а тому їх перенесли. Тоді адвокат Кузьменко Владислав Добош сказав, що не піде із суду, поки не відбудеться засідання. Він заявив, що телефонуватиме генпрокурору Русланові Рябошапці.

Знайомі Кузьменко, які прийшли підтримати її в суді, заявили, що блокуватимуть вихід із зали, щоб не дати конвоїрам вивести жінку. Внаслідок цього люди понад п’ять годин поспіль блокували приміщення залу, не погоджувалися на пропозицію залишити його у зв’язку із закінченням судового засідання.

На думку суддів, такі дії захисника підозрюваної у вбивстві Шеремета призвели до перешкоджання здійсненню апеляційного розгляду інших проваджень у зазначеному залі суду. Крім того, було пошкоджено й майно суду, зокрема меблі та технічні пристрої.

“Прояв адвокатом неповаги до суддів, висловлення ним відвертих звинувачень, критика суддів перед представниками засобів масової інформації, погрози щодо притягнення до відповідальності та настання негативних наслідків у зв’язку із прийнятим рішенням колегією суддів розцінюється як здійснення тиску та спроб втручання в діяльність колегії суддів і здійснення правосуддя”, – наголошують вони. 

Дії адвоката колегія суддів розцінила як тиск та спробу втручання в діяльність суддів і правосуддя, а тому це повідомлення внесли до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Тепер Вища рада правосуддя має перевірити всі викладені факти та ухвалити відповідне рішення.

Владислав Добош та Юлія Кузьменко в суді

Нагадаємо, що 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко (Лисицю), музиканта й добровольця Андрія Антоненка (Riffmaster), добровольців Владислава та Інну Грищенків (Бучу й Пуму).

Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні

Після обрання запобіжних заходів захист Антоненка подав до Печерського районного суду Києва позов про захист честі та гідності проти очільника МВС Арсена Авакова, першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля, генпрокурора Руслана Рябошапки та президента Володимира Зеленського

Незадовго до цього захист родини Владислава та Інни Грищенків, яких також звинуватили у ймовірній причетності до вбивства журналіста Шеремета, вимагав спростування цієї інформації від МВС.

Волонтерка Юлія Кузьменко також подала позов про захист честі, гідності та ділової репутації проти МВС та очільника відомства Арсена Авакова. Цікаво, що суддею в справі авторозподіл призначив Сергія Вовка, який ухвалював рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для волонтерки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter