Суд скасував дискримінаційну заборону на перевезення ліків з окупованих територій

Дата: 19 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва вирішив визнати протиправними та нечинними пункт 9 порядку переміщення товарів до району або з району проведення АТО, затвердженого Кабміном, та наказ міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, які обмежували питання перевезення товарів до окупованих територій, зокрема ліків. 

Рішення суду опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень. 

Відповідні документи неодноразово критикували правозахисники; обурення вони викликали й у переселенця з Луганська Владислава Кузнецова, який подав позов проти Кабміну та міністерства.

На його думку, постанова та наказ встановили дискримінаційні норми для внутрішньо переміщених осіб та обмежували їхні права переміщувати рухоме майно. За інформацією Чугуївської правозахисної групи, яка представляла інтереси чоловіка, представники влади аргументували свою позицію різними повноваженнями, зокрема спрямованими на боротьбу з тероризмом, проте остаточно суд задовольнив позов Кузнецова. 

Як відомо, постанова Кабміну та відповідний наказ МінТОТ з’явилися ще у 2017 році. Документи визначали порядок переміщення товарів “до району або з району проведення антитерористичної операції” та визначали перелік дозволених та заборонених речей. Так, на контрольовану Україною територію фізичним особам можна було ввозити товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 гривень і сумарна вага яких не перевищує 75 кг на одну особу. У зворотному напрямку – товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 20 000 гривень і сумарна вага яких не перевищує 150 кг на одну особу.

У наказі МінТОТ чітко прописали найменування товарів, які були дозволені для провезення, а тому всі речі, що не входили до нього, автоматично потрапляли під заборону. Наприклад, одна особа не могла провезти із собою більше трьох платіжних карт, двох мобільних телефонів, 100 грамів парфумів або одного годинника. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter