Суд зобов’язав забрати в НАБУ справу судді Вовка

Дата: 06 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва зобов’язав Офіс генерального прокурора забрати в НАБУ справу за підозрою голови та суддів ОАСК, а також голови ДСА та передати її до іншого правоохоронного органу.

Про це повідомили в НАБУ.

ОНОВЛЕНО:Печерський райсуд м. Києва вийшов за межі своїх повноважень та 4 серпня 2020 року ухвалив рішення, яким…

Опубліковано НАБУ Середа, 5 серпня 2020 р.

Зі скаргою, яку задовольнив суд, звернувся адвокат підозрюваного в справі заступника голови ОАСК Євгена Аблова. Він просив передати матеріали іншому органу досудового розслідування. У НАБУ стверджують, що рішення про передання справи суперечить закону і грубо порушує засади кримінального провадження та норми кримінального процесуального права, адже підсудність у справах, розслідуваних НАБУ та САП, визначено за Вищим антикорупційним судом.

Окрім цього, КПК України чітко обумовлює, що судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях щодо злочинів, зарахованих до підсудності Вищого антикорупційного суду, здійснюють судді ВАКС.

“Закон забороняє доручати розслідування, віднесене до підслідності НАБУ, іншому органу. У справі щодо зловживань в ОАСК двом особам повідомлено про підозру за ч. 1 та ч. 2 ст. 369-2 КК України, яка є підслідною виключно НАБУ”, – наголосили у відомстві. 

Своїми діями, як додали правоохоронці, судді фактично стали на захист інтересів осіб, підозрюваних у скоєнні тяжких злочинів, які “мають усі можливості для доведення своєї невинуватості в законний спосіб, однак чомусь уникають такого шляху”.

Наразі НАБУ готує скаргу на слідчого суддю Печерського райсуду до Вищої ради правосуддя, а САП оскаржить його рішення у ВАКС.

НАБУ і САП звинуватили голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади. Вони нібито хотіли встановити контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створювати штучні перешкоди в їхній роботі. Як доказ правоохоронці виклали 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег. Суддя вже назвав записи фальсифікацією та розповів, що вважає звинувачення справою рук іноземних агентів. 

Правоохоронці довго не могли вручити повістки суддям ОАСК, адже ті пішли у відпустки. Через це слідчі викликали на допит як підозрюваного Вовка лише 30 липня. 

Нещодавно виявилося, що суддів ОАСК не відсторонили після звинувачень, адже процес гальмують в Офісі генпрокурора. Однак невдовзі голові Державної судової адміністрації заборонили розмовляти із суддею Вовком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter