Справа ОАСК: голові Державної судової адміністрації заборонили розмовляти із суддею Вовком

Дата: 04 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд обрав голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку запобіжний захід у вигляді особистої поруки та відмовився призначити йому заставу в 1 млн гривень.

Про це стало відомо з трансляції суду. 

Судді лише частково задовольнили клопотання прокуратури. Додатково до особистого зобов’язання ВАКС заборонив спілкуватися Холоднюку з головою ОАСК Павлом Вовком, його заступником Євгеном Абловим та іншими підозрюваними, а також потерпілими та свідками в справі. 

Згодом Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич наголосила, що наразі відсутнє будь-яке втручання в діяльність чи якесь особливе ставлення до ВАКС. Вона розповіла, що від суддів ВАКС до Вищої ради правосуддя надійшло три повідомлення про втручання в діяльність, але жодне з них не стосується співробітників САП або НАБУ.

Відомо, що наприкінці липня НАБУ і САП звинуватили голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади. Вони нібито хотіли встановити контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створювати штучні перешкоди в їхній роботі. Як доказ правоохоронці виклали 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег. Суддя вже назвав записи фальсифікацією та розповів, що вважає звинувачення справою рук іноземних агентів. 

Правоохоронці довго не могли вручити повістки суддям ОАСК, адже ті пішли у відпустки. Через це слідчі викликали на допит як підозрюваного Вовка лише 30 липня. 

Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою, а тому активісти вже не перший рік наголошують, що корумпований суд фактично може керувати країною. Судді ОАСК відомі тим, що відсторонили від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, заборонивши їй вчиняти будь-які дії як очільниці відомства. У результаті під загрозою опинилося відправлення великої партії життєво необхідних ліків до регіонів. Також суд розглядав позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами самого Вовка, поновлено було близько 90% звільнених поліцейських.

Водночас нещодавно виявилося, що суддів ОАСК не відсторонили після звинувачень, адже процес гальмують в Офісі генпрокурора.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter