Суд заарештував майно депутата-колаборанта Олексія Ковальова

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Суд арештував майно депутата-колаборанта, власника 4 каналу Олексія Ковальова для конфіскації на користь держави.

Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань (ДБР).

Джерело: фейсбук-сторінка Олексія Ковальова

У повідомленні уточнюється, що заарештували частки фігуранта в статутних капіталах трьох юридичних осіб, а також його банківські рахунки. Загальна вартість корпоративних прав становить понад 4,7 млн гривень. Однією з юридичних осіб, 100 % статутного капіталу якої арештовано, є ТОВ “ТРК “Інтеррадіо” – український інформаційно-розважальний телеканал “4 канал”.

15 липня Ковальова, за даними Офісу генпрокурора, заочно арештували та оголосили в розшук.

18 липня стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики відкликав Ковальова з посади голови підкомітету з питань акцизного податку. Про це написав голова комітету Данила Гетманцева у власному телеграм-каналі.

“Комітетом одноголосно відкликано Ковальова О.І. з посади голови підкомітету з питань акцизного податку та законодавчого регулювання ринку спирту, алкоголю і тютюну”, – написав Гетманцев.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення раніше звернулася до СБУ та Ради національної безпеки і оборони України з проханням перевірити факти, що свідчать про ознаки колабораціонізму в діях підозрюваного. У разі підтвердження колабораційної діяльності Ковальова необхідно буде вжити заходів щодо скасування реєстрації і припинення діяльності ТОВ “ТРК “Інтеррадіо”, заявив регулятор.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб – підприємців, Ковальов є власником ТОВ “ТРК “Інтеррадіо”, яке має ліцензію Нацради на супутникове мовлення з логотипом “4”. Водночас компанія є власником ТОВ “Корона санрайс”, що також має ліцензію на цифрове мовлення в мультиплексі МХ-5 із логотипом “4”.

Відомо, що до Нацради надійшла заява ТОВ “ТРК “Інтеррадіо” про зміну власника, кінцевого бенефіціарного власника та пов’язаних осіб. Рішення щодо переоформлення ще немає.

6 липня Ковальову оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 (“Державна зрада в умовах воєнного стану”) та ч. 1 ст. 111-2 КК України (“Пособництво державі-агресору”). За даними ДБР, він передав санаторій під розміщення окупантів, вивозив продукти з Херсонщини до окупованого Криму та завозив з півострова паливо.

Також, за інформацією “Детектора медіа”, колаборант обійняв посаду в незаконному “уряді Херсонської області”, який створили російські окупанти.

За словами екс генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової, Ковальову загрожує довічне ув’язнення.

Станом на початок липня ДБР працювало над розслідуванням майже 600 кримінальних проваджень щодо державної зради та колабораціонізму.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Відтепер за колабораційну діяльність можна отримати: 

  • позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter