“Суд” у Криму відмовився закрити справу проти Джемілєва в частині зберігання боєприпасів

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Армянський міський суд” не підтримав клопотання захисту лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва про припинення кримінального переслідування в частині зберігання боєприпасів.

Про це інформує видання “Кримський процес“. 

Адвокат Микола Полозов заявив клопотання про відсутність складу злочину після оголошення результатів двох експертиз, які стосуються боєприпасів і гільзи від карабіна, що належать Джемілєву.

Експерти у своїх висновках не вказали, що ці боєприпаси заборонено в цивільному обігу. Таке формулювання “слідчий” додумав самостійно і безпідставно. “Державний обвинувач” Микита Хоменко заперечував проти задоволення цього клопотання. На його переконання, таку оцінку всім доказам “суд” має дати після завершення судового слідства.

“Суддя” Венера Ісроїлова, відмовивши в задоволенні клопотання, повідомила, що такої підстави, як відсутність складу злочину, для припинення кримінального переслідування на етапі судового слідства в кримінальному законодавстві не передбачено.

Під час засідання оголосили відповідь незаконного “Головного слідчого управління Слідчого комітету РФ” щодо кримінальної справи про зникнення Ервіна Ібрагімова, який є свідком обвинувачення в справі Джемілєва. Згідно з відповіддю правоохоронних органів, розслідування припинено, місце перебування Ібрагімова не встановлено.

Через це в “суді” оголосили його свідчення, який той дав на етапі попереднього розслідування. У них Ібрагімов повідомив, що не знав, де точно розташована межа Росії в районі Армянська, не звернув уваги на наявність знаків, що вказують на державного кордону, і не знає, чи перетинав Джемілєв цю межу.

Також суд відмовив у задоволенні клопотання прокурора про оголошення показів свідка Хайсера Джемілова, який не приходить на судові засідання. Відмова мотивована тим, що прокуратура “не скерувала запит про можливість виклику іноземного громадянина на допит” у цій кримінальній справі.

“Суд” також відхилив клопотання журналіста одного з російських видань про фото- та відеофіксацію процесу на тій підставі, що журналіст не надав “суду” відомостей про реєстрацію ЗМІ відповідно до російського законодавства.

На попередньому засіданні виявили пошкоджений діркопробивачем диск. 

Нагадаємо, управління Слідчого комітету Росії в Криму 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter