“Суд” у Криму допитав двох свідків у справі Мустафи Джемілєва

Дата: 28 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Події з недопуском Джемілєва до Криму біля Армянська 2014 року мали характер спланованої провокації, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Таку думку на засіданні незаконного “Армянського міського суду” висловив допитаний свідок, глава ревізійної комісії Курултаю кримськотатарського народу Алі Озенбаш, повідомляє видання “Кримський процес“. 

Мустафа Джемілєв

Як відомо, 2 травня 2014 року окупаційна влада оголосила про заборону Джемілєву “в’їжджати на територію Росії”. Не визнаючи Крим частиною РФ, він попрямував у бік півострова. Його співвітчизники, дізнавшись про це, у великій кількості стали збиратися біля адміністративного кордону, щоб допомогти своєму лідерові потрапити на батьківщину. Шлях їм перегородили невідомі силовики, які зробили кілька пострілів, після чого між ними й протестувальниками сталися зіткнення.

У результаті кримським татарам вдалося прорвати кордон і зустріти Джемілєва. Поспілкувавшись із ними на дорозі Армянськ – Херсон, Джемілєв вирішив не продовжувати шляху до Криму, щоб уникнути жертв.

Озенбаш свідчив, що бачив співробітників невідомих силових структур в екіпіруванні й у готовності до розгону людей. Сам він безперешкодно перетнув пункт пропуску без перевірки документів у машині на той момент віцепрем’єра Ленура Іслямова і зустрів Джемілєва на нейтральній території. Згодом він чув, як лідер кримськотатарського народу звернувся до людей з повідомленням про те, що він не в’їжджатиме до Криму, щоб уникнути провокацій і кровопролиття.

Крім того, під час судового засідання допитали “слідчого” Магомеда Магомедова, який завершував попереднє досудове розслідування в справі. На більшість запитань він відповідав “не пам’ятаю”. Водночас на питання про наявність особистої неприязні до Джемілєва слідчий відповів негативно.

Одне з ключових питань стосувалося висновку про заборону “боєприпасів до цивільного обігу”, який не був відбитий в експертизах. У своїй відповіді слідчий пояснив, що такого висновку він дійшов самостійно.

Щодо низки питань про кваліфікацію злочинів, слідчий радив звернутися до матеріалів справи, в яких, за його твердженням, були описані відповіді на ці питання.

“Кримський процес” зауважує, що в допиті “слідчого” незаконна “суддя” Венера Ісрохлова брала участь у відповідях, кажучи: “Якщо не пам’ятаєте, відповідайте “не пам’ятаю”. У клопотанні про надання слідчому тому з матеріалами справи для того, щоб він надав пояснення, “суддя” відмовила.

Нагадаємо, “управління Слідчого комітету Росії в Криму” 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter