Суд Туреччини вперше ув’язнив журналіста за законом про дезінформацію

Дата: 01 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У східній турецькій провінції Бітліс суддя відправив на 10 місяців за ґрати місцевого журналіста Сінана Айгуля, визнавши його винним “у поширенні дезінформації”. Це перше подібне рішення після ухваленого парламентом закону про фейки, який правозахисники критикують за обмеження свободи слова. 

Про це повідомляє Reuters.

Сінан Айгуль. Джерело: jfj.fund

Журналіста затримали в грудні 2022 року, після його допису у твіттері про те, що 14-річна дівчинка з Бітліса нібито зазнала сексуального насильства з боку чоловіків, зокрема поліцейських і солдатів.

Згодом Айгуль спростував поширену історію, коли отримав відповідне запевнення від губернатора провінції, та перепросив за те, що опублікував інформацію, не отримавши підтвердження від влади.

Однак правоохоронці арештували чоловіка, а пізніше суд провінції Бітліс постановив узяти Айгуля під варту до початку судового процесу. Суддя вирішив, що дії журналіста можуть “призвести до страху та паніки серед населення та порушити мир у країні”, зважаючи на розмір його аудиторії у твіттері.

У суді журналіст наголошував, що він виправив свою помилку після розмови з владою, видалив початковий твіт і не збирався скоювати злочин.

Попри це на першому слуханні справи місцевий суд відправив Айгуля на 10 місяців до в’язниці, постановивши, що він поширював оманливу інформацію. Журналіст залишатиметься на волі в очікуванні апеляції на вирок.

Рішення суд ухвалив через чотири місяці після того, як парламент проголосував за “закон про дезінформацію”, який, за словами влади Туреччини, захистить громадськість від поширення неправдивої або оманливої інформації.

Раніше ZMINA повідомляла, що так званий закон про фейки у Туреччині ухвалили 13 жовтня 2022 року. Він передбачає тюремне ув’язнення строком до трьох років будь-кого, хто, за його нормами, поширює неправдиву або таку, що вводить в оману, інформацію.

Документ був запропонований президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Партія справедливості та розвитку, яку він очолює, та її союзники по більшості в парламенті проголосували за законопроєкт.

Нагадаємо, відповідно до звіту Комітету захисту журналістів (CPJ), який оприлюднили в грудні 2022 року, Туреччина належить до числа країн, де найбільше ув’язнюють журналістів. Кількість медійників за ґратами в Туреччині зросла з 18 у 2021 році до 40 у 2022-му, і ця цифра є найвищою у світі після Ірану, Китаю та М’янми, повідомляє CPJ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter