У Туреччині вперше заарештували журналіста за законом про фейки

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

В Туреччині суд постановив заарештувати журналіста Сінана Айгуля за нібито поширення “дезінформації” — це стало першим досудовим затриманням відповідно до нового закону про фейки.

Про це повідомив адвокат заарештованого Діяр Орак, пише Reuters.

Сінан Айгуль. Джерело: jfj.fund

Айгуля затримали після того, як він написав у твіттері про те, що 14-річна дівчинка нібито зазнала сексуального насильства з боку чоловіків, включно з поліцейськими та солдатами.

Пізніше журналіст відмовився від цієї історії, пояснивши, що місцевий губернатор переконав його у тому, що вона не відповідає дійсності.

Айгуль, який є головою Асоціації журналістів провінції Бітліс, вибачився за публікацію не підтвердженої офіційною владою інформації.

Попри це місцевий суд постановив взяти медійника під варту до початку судового процесу. Судді вирішили, оскільки чоловік має численну авдиторію в твіттері, то його дії можуть “призвести до страху та паніки серед населення та порушити мир у країні”.

В суді Айгуль заявив, що виправив помилку після розмови з представником влади, видалив твіт і не збирався вчиняти злочин.

Адвокат Айгуля заявив, що затримання було незаконним.

“Імплементація законодавства, яке було використано вперше, наскільки нам відомо, будучи витлумаченим таким чином судовою владою, залишає нас стурбованими тим, що подібні розслідування та арешти будуть посилюватися в майбутньому”, — сказав він у коментарі Reuters.

Нагадаємо, що так званий закон про фейки у Туреччині ухвалили 13 жовтня 2022 року. Він передбачає тюремне ув’язнення строком до трьох років будь-кого, хто, за його нормами, поширює неправдиву або таку, що вводить в оману, інформацію.

Документ був запропонований президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Партія справедливості та розвитку, яку він очолює, та її союзники по більшості в парламенті проголосували за законопроєкт.

Опозиційні парламентарі, представники європейських країн та активісти закликали скасувати його.

Найбільше занепокоєння у захисників свободи слова викликала стаття 29 закону. У ній йдеться про те, що тим, хто поширює в інтернеті неправдиву інформацію про безпеку Туреччини з метою “створення страху та порушення громадського порядку”, загрожує позбавлення волі на строк від одного до трьох років.

Медіаексперти стверджують, що в документі немає чіткого визначення “неправдивої або оманливої ​​інформації”, і це дає можливість для зловживань з боку судів. За словами правозахисників, турецькі суди агресивно розправлялися з відкритим інакомисленням останніми роками.

У рейтингу свободи преси-2022 від “Репортерів без кордонів” Туреччина посідає 149-те місце зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter