У Туреччині ухвалили закон, що дозволить довільно ув’язнювати журналістів та користувачів соцмереж

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Парламент Туреччини ухвалив закон, що передбачає ув’язнення журналістів і користувачів соцмереж на термін до трьох років за “поширення дезінформації”.

Про це повідомило інформаційне агентство Reuters.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Джерело: Pool via REUTERS

Документ був запропонований президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Партія справедливості та розвитку, яку він очолює, та її союзники по більшості в парламенті проголосували за законопроєкт.

Опозиційні парламентарі, представники європейських країн та активісти закликали скасувати його.

Найбільше занепокоєння у захисників свободи слова викликала стаття 29 закону. У ній йдеться про те, що тим, хто поширює в інтернеті неправдиву інформацію про безпеку Туреччини з метою “створення страху та порушення громадського порядку”, загрожує позбавлення волі на строк від одного до трьох років.

Медіаексперти стверджують, що в документі немає чіткого визначення “неправдивої або оманливої ​​інформації”, і це дає можливість для зловживань з боку судів. За словами правозахисників, турецькі суди й раніше агресивно розправлялися з відкритим інакомисленням останніми роками.

Водночас партія Ердогана заявила, що законодавство потрібне для “боротьби з дезінформацією та неправдивими звинуваченнями в соцмережах” і нібито не змушує замовкнути опозицію.

Нагадаємо, що влітку 2022 року в Туреччині заблокували сайт медіакомпанії Deutsche Welle всіма 32 мовами. Також блокування зачепило і сайт радіостанції “Голос Америки”.

Останніми роками Туреччина посилила контроль за засобами масової інформації. Верховна рада Туреччини з питань радіо та телебачення (RTÜK) має право вимагати від ліцензованих ЗМІ видаляти онлайн-контент, який відомство вважає неприйнятним. Близько 90% основних ЗМІ в країні нині пов’язані з державою.

У рейтингу свободи преси-2022 від “Репортерів без кордонів” Туреччина посідає 149-те місце зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter