У Туреччині на підставі рішення суду заблокували сайти “Голосу Америки” та Deutsche Welle

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Туреччині заблокували сайт медіакомпанії Deutsche Welle на всіх 32 мовах. Також блокування зачепило і сайт радіостанції “Голос Америки”. 

Про це повідомляє видання BIN.ua.

Джерело: medienkorrespondenz.de

Відповідне рішення ухвалив суд в Анкарі, пояснив представник правління Верховної Ради Туреччини з питань радіо та телебачення (RTÜK). Своєю чергою медіакомпанія має намір оскаржити позицію турецької сторони в суді. 

Кілька місяців тому RTÜK вимагав від іноземних мовників подати заявку на отримання ліцензії на інтернет-мовлення. За оцінкою DW, такий крок “дозволив би турецькому уряду цензурувати редакційний контент” і був би “неприйнятним для незалежного медіа“. Свою позицію компанія виклала “у великому листуванні й навіть в особистій розмові з головою” турецького медіарегулятора, наголосив генеральний директор DW Петер Лімбург.

У лютому Deutsche Welle та “Голос Америки” оголосили, що не подаватимуть заявки на отримання ліцензій у Туреччині. Вимога турецької сторони ґрунтується на правовій нормі, яка набула чинності 2019 року. Того ж року DW відповідно до законодавства Туреччини відкрила в країні своє представництво.

Тим часом Німецька спілка журналістів (DJV) закликала турецьку сторону негайно скасувати заходи щодо Deutsche Welle.

“Заборона DW не може бути пояснена нічим, крім явного свавілля автократії Ердогана“, – заявив глава DJV Франк Ібераль. Жителям Туреччини необхідно знову надати можливість доступу до незалежної журналістики, наголосив він.

Останніми роками Туреччина посилила контроль за засобами масової інформації. RTÜK має право вимагати від ліцензованих ЗМІ видаляти онлайн-контент, який відомство вважає за неприйнятне. Близько 90% основних ЗМІ в країні нині пов’язані з державою, зазначає агентство Reuters.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter