Суд стягнув з ексзаступника мера Полтави матеріальну та моральну шкоду на користь судді-викривачки Лариси Гольник

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Київський районний суд Полтави стягнув з ексзаступника міського голови Дмитра Трихни на користь судді-викривачки Лариси Гольник матеріальну та моральну шкоду.

Про це суддя Гольник розповіла на своїй сторінці у фейсбуку.

Лариса Гольник і Дмитро Трихна. Джерело: poltava.to
Ексзаступник міського голови на початку 2015-го виступав посередником у перемовинах Мамая із суддею стосовно закриття справи за підозрою в корупції останнього.

Спершу, як розповідає Гольник, суддя Юрій Куліш виправдав Трихну та заявив у вироку, що закон порушувала сама Гольник, ставши викривачкою злочину.

“Харківський апеляційний суд засудив Трихну умовно. Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду не задовольнив касаційну скаргу адвоката Трихни. А мою задовольнив частково – стосовно цивільного позову. І ось тепер, нарешті, у судовій справі поставлено крапку. Рішення суду набрало законної сили. Цивільний позов задоволено не в повному обсязі. Та сума для мене значення не мала. Головне – створити прецедент: покарати особу, винну в спробі підкупу судді”, – написала суддя.

Вона також додала, що всі отримані кошти передасть на потреби Збройних сил України, а це понад 29 тисяч гривень.  

Гольник та її чоловік Ігор Гавриленко стали жертвами нападу в листопаді 2017 року в Полтаві. На місці події поліція вилучила велосипеди, на яких пересувалися нападники, і відкрила провадження за статтею “хуліганство із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень”.

Лариса Гольник після нападу. Фото: фейсбук-сторінка судді

Тиск на суддю почався після невдалої спроби мера Полтави дати їй хабаря. Тоді з’явилися шість кримінальних проваджень, шість адміністративних та цивільних справ довкола неї, її чоловіка та за участю юриста Олександра Ковжоги – колишнього адвоката Мамая, який позивався до Гольник щодо захисту репутації.

Колишній очільник Полтави скаржився на Гольник до Вищої ради правосуддя, проте вона не підтримала скаргу. Ексмер звинуватив суддю в сумісництві та політичній заангажованості через її участь у громадських заходах.

У вересні 2017 року Національне агентство з питань запобігання корупції винесло припис голові ВРП Ігорю Бенедисюку щодо голови Октябрського райсуду Полтави Олександра Струкова за тиск на Гольник. Сама суддя просила надати їй правовий захист.

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter