Суд розгляне справу трансгендерної жінки, яка вимагає компенсацію за незаконне переслідування правоохоронцями

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Малиновський районний суд міста Одеса відкрив провадження щодо відшкодування шкоди, завданої трансгендерній жінці Марії Вініченко незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури й суду.

Про це розповіли у громадській організації “ПРОЖЕКТОР”, що опікувалась справою постраждалої.

Марія. Фото: ГО “ПРОЖЕКТОР”

У 2019 році додому в Одесі до трансгендерної жінки Марії з обшуком прийшли правоохоронці.

Спершу вони ходили по будинку та питали у сусідів, “де мешкає п*дор”, а після потрапили у квартиру та змусили підписати угоду з прокурором про визнання винуватості за нібито “ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів”. ZMINA детально розповідала про цю історію та інші, в яких поліція робить людей злочинцями за інтимні фото.

Процес щодо трансгендерної жінки тривав понад чотири роки: у підсумку суд закрив провадження, бо прокурор відмовився підтримувати обвинувачення, а саму Марію виправдали.

Як розповідають захисники жінки, слідчі передали справу до суду без доказової бази, тож увесь час вона мала доводити невинуватість та захищати свої права від незаконного обвинувачення. Її адвокат Віталій Матвєєв каже, що Марія зазнала нахабного втручання у своє особисте і сімейне життя. До прикладу, сусіди почали цькувати її, вона втратила роботу і весь час, поки тривало переслідування, не могла вільно пересуватись. 

“Отямитися від такої чотирирічної історії вона не може й досі”, – кажуть у ГО “ПРОЖЕКТОР”. 

Нині Марія просить стягнути з держави Україна відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового розслідування та прокуратури, та виплатити їй один мільйон гривень. 

Підготовче засідання призначили на 16 жовтня 2024 року.

Нагадаємо, що цього року у Львівській області правоохоронці викрили організатора секс-вечірок, якому за “звідництво для розпусти” загрожує штраф або обмеження волі. Слідчі встановили, що повнолітні люди платили за вхід у приватний будинок, отримували презервативи, лубриканти та за добровільною згодою, що було прописано в правилах, вчиняли “розпусні дії та вступали в статеві зносини між собою”

Українські правоохоронці не вперше переслідують людей за статтею 302 ККУ, а справи, про які стає відомо в медіа, переважно пов’язані з вечірками, повнолітні учасники яких добровільно займались сексом. Так, стало відомо про справу, у межах розслідування якої поліціянт під прикриттям ходив на секс-вечірки в Києві. 

Правозахисники вже висловлювалися щодо таких практик та називали їх “анахронізмом та інструментом вибіркового впливу, якщо це торкається добровільних дій дорослих людей”. Детальніше про це можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter