Суд не дозволив зняти арешт з майна підозрюваного в організації розгону Майдану Клюєва

Дата: 04 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва відмовився зняти арешт з майна колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва, якого підозрюють у розгоні мирних демонстрантів на майдані Незалежності 30 листопада 2013 року. 

Про це повідомили в Адвокатській дорадчій групі. 

Андрій Клюєв. Фото з відкритих джерел

Потерпілі, серед яких активіст Роман Ратушний, прийшли до суду 4 серпня, однак суддя Оксана Голуб і Суддя Голуб Оксана Анатоліївна у січні 2014-го прийняла постанову про позбавлення водійських прав на 4 місяці учасника Євромайдану. Згодом це рішення скасував апеляційний суд. Також вона відома неетичною поведінкою та непрозорими статками. заявила, що вони не є учасниками засідання. Вона наполягала, що вони є вільними слухачами, а тому потерпілі не змогли надати свої заперечення на клопотання адвоката Клюєва. 

“Також суддя не оголосила заперечення, надані нашим представником електронною поштою. Прокурор надав свої заперечення щодо суті клопотання. Зрештою, суддя Голуб відмовила в задоволенні клопотання”, – розповів Ратушний. 

Клюєв є найвищою посадовою особою, яку слідство вважає відповідальною за кривавий розгін Євромайдану.

За версією слідства, саме йому й ексміністру МВС Захарченку Віктор Янукович доручив розігнати активістів. За свідченнями начальника київської міліції Валерія Коряка, які з’явилися в мережі в грудні 2013 року, Коряк віддав наказ на “відтиснення” протестувальників з Майдану, тому що отримав таке завдання від Клюєва. 

На початку 2014-го колишній секретар РНБО, який з 24 січня до 25 лютого 2014-го також був головою Адміністрації президента, втік з України. Матеріали щодо деяких підозрюваних високопосадовців часів Януковича українські правоохоронці виокремили в інше провадження. На сьогодні в цій справі, яку розслідує ДБР, окрім Клюєва, проходять також начальник ГУ МВС у Києві на момент подій 30 листопада Валерій Коряк, начальник міліції громбезпеки ГУ МВС у Києві часів Майдану Петро Федчук, тодішній командир “Беркуту” Сергій Кусюк та заступник  командира підрозділу “Беркуту” Руслан Скрицький.

Клюєв фігурує як один з високопосадовців, щодо якого ведеться розслідування через розгін також у рішенні ЄСПЛ “Шморгунов та інші проти України”. Судді зауважували, що його разом з іншими фігурантами “підозрюють у підготовці та реалізації навмисної стратегії, спрямованої на припинення та подальше запобігання протестам на Майдані із застосуванням непропорційної сили проти протестувальників, а також у застосуванні до них довільних арештів і жорстокого поводження”.

На початку року активісти розповіли, що Клюєв може уникнути відповідальності. 

Нагадаємо, що за сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану, згідно з позицією Офісу генерального прокурора, перетворилося на тенденцію. 

Генпрокурорка Ірина Венедіктова під час свого виступу у Верховній Раді цього року пообіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану вже цього року. 

Фотографія обкладинки: “Україна молода”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter