Створити гібридний трибунал в Україні має ООН – правозахисник

Дата: 15 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Україна має створити гібридний трибунал за участі міжнародних суддів та слідчих за рішенням ООН.

Таку думку Центру інформації про права людини висловив голова правління Громадського комітету захисту конституційних прав та свобод Микола Козирев.

“Такі рішення приймаються на рівні сесії Генеральної асамблеї ООН. Можливо створити спеціальний трибунал з питань України за прикладом Югославського трибуналу”, – каже правозахисник.

Однак при цьому він акцентує увагу, що в Україні недостатня доказова база міжнародних злочинів.

“Україна повинна накопичити достатню доказову базу, аби цим стурбувались в ООН, аби бачили масштаб проблеми, який потрібно вирішити. І в цьому питанні українські державні органі дуже багато чого не роблять”, – каже Микола Козирев.

Він нагадав, що Російська Федерація активно намагається накопичити дані про воєнні злочини зі сторони українських військових.

“В Росії зі шкури лізуть, аби опитати переселенців, які їдуть в цю країну. Вони всі пройшли через фільтр ФСБ. При чому слідчі дуже наполегливо та упереджено заплутують людину. Я спілкувався з людьми, які проходили через цей фільтр двічі. Адже його спочатку зафіксовують, а потім опитують вдруге. Переселенцям ставлять сотні запитань. Просто “накачують” людину: “Ти от бачив! Ти скажи, що українська армія чинила злочини!”, Таким чином притягуються за вуха факти, фабрикуються справи і подаються на міжнародний рівень”, – каже правозахисник.

Микола Козирев обурюється відсутністю системної роботи в Україні.

“Кожен переселенець мав би бути опитаний. От я був свідком, наприклад, захоплення СБУ у Луганську. Зі мною ніхто не спілкувався з правоохоронних органів. Є ж на відео відзняті кадри, як захоплювали цю будівлю СБУ у місті 6 квітня. Можна взяти ці фотографії і кожного лугачанина опитати: “Чи знаєш цю людину?”, аби потім завести кримінальні справи на цих людей. Але ніхто ж цього не робить”, – резюмує правозахисник.

Раніше голова правозахисного Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук наголосила, що при створенні гібридного трибуналу Україні було б доречно передбачити у цьому суді спеціальний відділ прокуратури, який був би незалежним від національних органів розслідування, та самостійно здійснював збір та аналіз доказів, кваліфікацію діянь тощо.

А експерт Реанімаційного пакету реформ Роман Куйбіда вважає, що до розслідувань міжнародних та корупційних злочинів в Україні можна залучити міжнародних слідчих й прокурорів. Вони можуть виконувати певні функції спільно в слідчих чи прокурорських групах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter