“Без тебе ж*дви в академії вистачає”: студенти НАОМА скаржаться на ксенофобію з боку викладачів

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Студенти Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури скаржаться одразу на двох викладачів, які поширюють ксенофобні висловлювання стосовно євреїв і кримських татар.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу “СТБ”. 

Так, зокрема, викладач історії мистецтв Ігор Дудник на своїй сторінці у фейсбуку опублікував декілька дописів, що містять ксенофобію та матірну лайку: “Татарва нехай притихне, ми їх притулили, зрадників, а вони ***”, “Батьківщина кримських татар – Узбекистан” та інше.

На публікації викладача звернув увагу випускник академії Халіл Дервішев. Він каже, що образи за національною ознакою спрямовані й на його адресу: вони з’явилися після обговорення кандидата в ректори вишу у фейсбуку, щодо чого Дервішев з викладачем мали розбіжні погляди.  

Стосовно “тез” Дудника в коментарях висловився журналіст та історик Вахтанг Кіпіані, який зазначив, що “три останні дописи про “зрадників” та “прихистили” – це біда”. Однак у відповідь йому викладач написав, що “татари – мразь”. 

Дудник наразі перебуває на лікарняному. Він відмовився коментувати свої висловлювання СТБ та сказав, що погано почувається – “має передінфарктний стан”. 

Водночас у своєму фейсбуку викладач назвав сюжети журналістів стосовно його публікацій брехливими та маніпулятивними, “в яких не було спроби розібратися, в чому проблема стосунків між кримськими татарами й українцями”, та зауважив, що отримує погрози: навів скриншот, у якому йдеться, що Дудника треба “знайти та поставити на коліна”.  

Наразі Меджліс кримськотатарського народу готує листа до адміністрації НАОМА стосовно висловлювань Дудника.  

Раніше у виші вже були схожі прецеденти: інший викладач, академік і секретар Спілки художників Михайло Гуйда, обізвав випускника Федора Олександровича “ж*двою”. 

“Без тебе ж*дви в академії вистачає”, – написав Гуйда у фейсбуку. 

Випускник також зауважив, що “це звичайна лексика цього пана й академіків”:

“Так вони спілкуються, це те, що вони говорять щодня”.

Гуйда наразі у відпустці. Він відповів журналістам, що через його висловлювання “немає ніякого конфлікту, а до національності випускника він не апелював”. 

В. о. ректора академії Остап Ковальчук також розповів СТБ, що “вчена рада не засудила антисемітських висловлювань професора”. Він, крім того, додав, що “зараз уже не ті часи, коли за ідеологічні висловлювання звільняють людей з роботи”

“Тобто ректор академії вважає антисемітизм ідеологією, політичними поглядами, а не формою ненависті й не бачить підстав для санкцій щодо професора-антисеміта”, – висловлювався стосовно цього директор Українського єврейського комітету Едуард Долинський. 

Однак під час знімання сюжету СТБ юристи академії показали в. о. ректора Ковальчуку положення антидискримінаційного законодавства. Після цього він повідомив, що планує “знову винести на розгляд колективу обидва інциденти”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter