Шкарлет виправився: студентів примусово не виселятимуть з гуртожитків під час карантину

Дата: 12 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Виконуючий обов’язки міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет запевнив українських студентів, що їх примусово не виселятимуть з гуртожитків на час переходу вишів та професійно-технічних закладів освіти на дистанційне навчання.

Про це він написав в своєму телеграм -каналі вранці у понеділок. 

“Запевняю, що ніхто не буде примусово виселяти вас із гуртожитків (і я обов’язково зазначатиму цю позицію на засіданнях комісії ТЕБ і НС та уряду). Хоча саме гуртожитки сьогодні є одним із місць потенційної небезпеки поширення коронавірусу”, – зазначив Шкарлет.

За його словами, в офіційному документі Міносвіти міститься рекомендація з від’їзду з гуртожитків додому (крім дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, студентів з тимчасово окупованих територій, “червоних” карантинних зон та інших) із зобов’язанням адміністрацій ЗВО збереження місця проживання студента в гуртожитку і з обов’язковим перерахунком сплачених за гуртожиток коштів (у разі виїзду з гуртожитку з 15.10.20 до 15.11.20).

“Прошу поставитися до рекомендацій не емоційно, а з урахуванням реалій сьогоднішньої небезпеки поширення пандемії. Ці заходи є виключно превентивними, для зниження ризиків захворюваності, з урахуванням того факту, що в гуртожитках фізично неможливо дотримуватися вимог дистанціювання (загальні кімнати, місця загального користування: кухні, душові кімнати тощо)”, – додав в.о. міністра.

Нагадаємо, ввечері 11 жовтня в.о. міністра освіти повідомив, що МОН рекомендуватиме школам по всій території України провести канікули з 15 до 30 жовтня, а вишам та закладам професійної (професійно-технічної) освіти  перейти на дистанційну форму навчання на період з 15 жовтня до 15 листопада з обов’язковим виїздом усіх студентів із гуртожитків. “При цьому вважаю за необхідне повернути кошти за проживання студентам, які виїхали з гуртожитків з 15 жовтня до 15 листопада 2020 року”, – додав міністр. 

Аналогічну рекомендацію виші отримали під час карантинних заходів у березні 2020 року. Тоді студенти-переселенці, яких виселили з гуртожитків, не могли повернутися додому на окуповані території через закриті КПВВ. 

17 березня низка правозахисних організацій звернулася до в. о. міністра Юрія Полюховича з проханням розіслати вишам листа, де рекомендувати дозволити учням та студентам залишатися в гуртожитках на період карантину.

18 березня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль закликав ректорів і директорів вищих навчальних закладів, у яких запровадили карантин, не виселяти студентів з гуртожитків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter