Студент черкаського технікуму придбав пістолет, щоб помститися за цькування, – ЗМІ

Дата: 08 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Троє освітян отримали догани й одного було звільнено через інцидент із можливим розстрілом в одному з коледжів у Черкасах, де викладачі не запобігли булінгу студента, який придбав зброю для помсти.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на начальника Департаменту освіти й науки Черкаської ОДА Валерія Данилевського.

За його словами, про інцидент освітянам повідомили ще в жовтні. Співробітники СБУ проводили моніторинг соціальних сторінок і виявили в одній з них допис студента одного з технікумів у Черкасах. Йшлося про ймовірні факти булінгу з боку одногрупників студента, у відповідь на які він придбав стартовий пістолет і погрожував ним у соціальних мережах.

“Фахівці СБУ запобігли вчиненню можливого злочину. Ми зі свого боку створили комісію, яка проаналізувала систему виховної роботи в навчальному закладі, в тому числі на предмет запобігання булінгу. Результати розслідування повідомили директору. Він провів внутрішнє розслідування. За його підсумками куратор групи та ще двоє осіб отримали догани. Ще одна особа, яка вже мала догану, була звільнена”, – розповів Данилевський.

У департаменті освіти Черкаської ОДА розробили план заходів для запобігання булінгу. Він був доведений до всіх навчальних заходів, починаючи з дитсадків і закінчуючи вищими навчальними закладами.

За неофіційною інформацією, пише Укрінформ, студент навчався в політехнічному технікумі в Черкасах. Хлопця цькували одногрупники. Він не скаржився ні куратору групи, ні психологу, замкнувся в собі й виношував план помсти. Для цього придбав стартовий спортивний пістолет. Їх можна купити за ціною від 1500 до 2100 гривень. Убити людину з такого пістолета неможливо.

У 2021 році в Черкаській області суди зафіксували 16 випадків булінгу в навчальних закладах.

Як відомо, у 2019 році в українському законодавстві з’явилося поняття “булінг” і почали діяти положення так званого антибулінгового закону. Зокрема, за цькування неповнолітнього можна отримати штраф або покарання у вигляді громадських робіт від 20 до 40 годин.

Приховування випадків булінгу з боку педагогів призводить до накладення штрафу в розмірі від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Керівники освітніх закладів також зобов’язані затверджувати плани заходів щодо протидії булінгу, а класні керівники та профільні вчителі – проводити навчальні бесіди з підлітками для запобігання виникненню булінгу.

У 2020 році під час обговорення першого року реалізації закону щодо протидії булінгу в Мін’юсті освітній омбудсман Сергій Горбачов розповів, що керівники закладів освіти продовжують приховувати випадки булінгу, незважаючи на передбачену законом відповідальність за це.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter