Стерненко закликав президента негайно розпочати діалог з активістами

Дата: 23 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Сергій Стерненко, засуджений до семи років позбавлення волі, в листі із СІЗО закликав президента України Володимира Зеленського негайно вступити в діалог з активістами.

Лист зачитав представник Донецької області, член української делегації в ТКГ Денис Казанський, відеозапис оприлюднено на сторінці Стерненка в ютубі під назвою “Нарешті владі не смішно”.

Джерело: focus.ua

Звернення пов’язане з протестами, що відбулися в день народження Стерненка, 20 березня, біля будівлі Офісу президента України.

Активіст наголосив на тому, що стіни в його камері, а також у камері підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета волонтера та атовця Андрія Антоненка чисті, на відміну від будівлі ОП, але, на його думку, це не має жодного стосунку до справедливості.

“Закликаю Зеленського негайно розпочати діалог, вилізти з теплої ванни й діяти як гарант конституційних прав і свобод, а не ховатися від відповідальності. Якщо ж президент і надалі ігноруватиме цю кризу, яку створила його команда, якщо він і надалі протистоятиме народу, тоді справді від президента буде толку не більше, ніж від його таблички”, – заявив Стерненко.

Провину в зростанні протестних настроїв українців він поклав на керівництво держави.

“Коли влада ігнорує громадян та топче їхні права, це завжди веде до протистояння”, – підкреслив активіст.

20 березня біля Офісу президента в Києві відбулася акція прихильників Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення активіста та реального реформування судової системи.

Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою, намагалися підпалити табличку “Президент України” та розбили скло у дверях на вході. Правоохоронці, які працювали на мітингу, не втручались у перебіг акції, очільник МВС Арсен Аваков говорив, що зроблено це було свідомо. Однак фахівці кажуть, що це є порушенням права на свободу зібрань. 

Правоохоронці оголосили про підозру одному з організаторів акції, лідеру руху “Гонор” Сергію Філімонову.

Також відомо, що поліція оголосила підозру в хуліганстві 26-річному Владу Сорду. Вінничанина, який до 2014 року жив у Криму, а згодом пішов воювати на Донбас, підозрюють за тією ж статтею, що й Філімонова. Водночас друзі кажуть, що затримали Сорда з порушеннями, коли той повертався з акції, а його поведінку на мітингу пов’язують з посттравматичним синдромом, спричиненим вибухом петард.  

За інформацією заступника голови МВС України Антона Геращенка, у справі щодо протестів біля ОП готується ще кілька підозр.

Нагадаємо, 23 лютого Приморський районний суд визнав Стерненка та Руслана Демчука винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. 
 
Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, викликає серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter