Стендаперка Лєра Мандзюк під час виступу пожартувала, що асистент вчителя працює з “найбільш тупенькими дітьми”

Дата: 01 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Стендаперка і двічі переможниця телешоу “Розсміши коміка” Лєра Мандзюк опублікувала ролик з концерту, на якому пожартувала про складне покоління і назвала деяких дітей “тупенькими”. Зокрема, вона мала на увазі тих школярів, яким у навчанні допомагає асистент вчителя. У коментарях Мандзюк розкритикували, зазначаючи, що асистент зазвичай допомагає дітям з нейровідмінностями та інвалідністю.

ZMINA зібрала, що відомо наразі.

Фото: журнал “Місто”

Так, під час виступу Лєра спілкувалася з глядачкою, яка працює асистенткою вчителя.

“Зараз такі діти, що кожному вчителю потрібен асистент, секретар і психолог й іноді навіть травматолог. Коли я ходила до школи, то в нашої вчительки теж був асистент – дерев’яна указка”, – пожартувала гумористка.

Під час розмови стендаперка розпитувала глядачку, що входить до її обовʼязків і чому вона обрала таку професію.

“Тобто я розумію, що зараз важко бути вчителем, вчителькою, тому що покоління таке, діти важкі, і ці телефони всю дорогу. А вам трапляються і ще складніші діти, тобто самі тупенькі, якими важко керувати”, – додала Мандзюк.

У коментарях комікесі пояснили, що жарт був некоректним та образливим, хоч сама стендаперка і не збагнула, що він, зокрема, стосувався дітей з ментальною інвалідністю. 

“Це ви зараз серйозно? Тобто моя дитина, яка має діагноз, і їй дали окремого вчителя, – тупа ? Він особливий, унікальний, але точно не тупий”, – написала засновниця бренду “Мама на мільйон” Людмила Грищенко.

Коментарі під дописом Лєри Мандзюк

Згодом гумористка відреагувала на зауваження й опублікувала окремий пост, де зазначила, що “комедія завжди випливає з трагедії”. Мандзюк додала, що у відео вона похвалила помічника вчителя та висловила повагу до професії.

“Я поняття не мала, що зараз така професія є, поки мені про це не сказала пані на стендапі. Тому я і виставила це відео, щоб більше людей про це дізналися. Нічого погано про дітей з інвалідністю я не казала і на увазі не мала.

Мені шкода, що виникло се непорозуміння. Але я не проти, щоб цим відео звертали увагу на дану проблему. Моя неосвіченість хай слугує прикладом для інших людей, які не здогадуються, що в суспільстві такі проблеми є. Тим більше зараз, коли кількість людей з інвалідністю в нашій країні зростає через війну”, – йдеться у дописі.

У січні цього року на сайті освітнього омбудсмана пояснювали: “Щороку в закладах освіти зростає кількість інклюзивних класів. У деяких закладах освіти такі класи створюються вперше. Для того, щоб діти, котрі мають особливі освітні потреби, досягли тих результатів навчання, які передбачені у відповідному Державному стандарті загальної середньої освіти, та могли навчатися в інклюзивному класі разом з іншими дітьми, до штату закладу освіти вводиться посада асистента вчителя”

Тобто  асистент вчителя допомагає здобувати знання та розвивати здібності й навички дитині з особливими освітніми потребами, яка навчається в інклюзивному класі.

Нагадаємо, що 18 жовтня минулого року у вечірньому ефірі телемарафону журналістка телеканалу “Рада” говорила з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком, обговорювали візит Путіна до Китаю.

Подоляк прокоментував пропозицію Путіна щодо повернення США переданих Україні американських ракет ATACMS. Також, за словами радника, російський президент “поводився нетипово” і заявив про нібито готовність українців до перемовин.

“Людина  сама собі щось вигадала і про ATACMS, і про переговори. І говорить цілком серйозно: “Ви знаєте, там в Україні вже готові сідати за стіл переговорів”. Це ще одна ознака того, що людина абсолютно усвідомлює, що є “ізолянтом”, – розповів радник очільника Офісу президента. 

У відповідь Нємцева резюмувала: “Так, дуже схоже на аутизм”.

Після публікації уривка програми в соцмережах, заяву ведучої розкритикували, зокрема й працівники та працівниці сфер правозахисту і медіа. Зокрема, членкиня Комісії з журналістської етики та голова громадської організації “Жінки в медіа” Ліза Кузьменко зазначила, що така поведінка є недопустимою з погляду журналістської етики й цінностей демократії, які включають повагу до різних людей. 

Нацрада також підтвердила допущення ведучою ефіру упередженого та некоректного висловлювання щодо людей з аутизмом. З Ольгою Нємцевою провели розʼяснювальну роботу щодо дотримання стандартів журналістської етики. Зрештою у прямому ефірі телемарафону вона перепросила за свої слова.

Згодом на телеканалі “Рада”, у рамках телемарафону, вийшов великий сюжет про людей з аутизмом. Він має назву “Нейровідмінні”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter