Журналістка Ольга Нємцева створила мініфільм про людей з аутизмом: раніше вона порівнювала дії Путіна з аутизмом

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На телеканалі “Рада”, у рамках телемарафону, вийшов великий сюжет про людей з аутизмом. Він має назву “Нейровідмінні”.

Про це повідомила журналістка, письменниця й мати дитини з аутизмом, консультантка проєктів для дітей з розладами аутичного спектра (РАС) фонду “Голоси дітей” Олена Пшенична.

Підготувала його ведуча і журналістка каналу Ольга Нємцева, яка минулого року у прямому ефірі порівняла дії президента РФ Володимира Путіна з людьми з аутизмом.

Як розповіла Пшенична, того ж самого дня Нємцева зателефонувала їй і перепросила.

“Того ж дня та сама ведуча зателефонувала мені, щоб попросити вибачення. Ми довго розмовляли. Оля була дійсно щирою у своїх словах. І висновком нашої розмови стало те, що такі висловлювання все ще можливі, бо все ще існує купа міфів про аутизм і банальне незнання”, – зазначила журналістка.

Згодом, Нємцова запропонувала зробити у марафоні великий сюжет, щоб простими словами пояснити, що таке аутизм.

“Ми зібрали чудових спікерів-фахівців та маленьких й великих героїв з аутизмом. І почалися зйомки”, – зазначила Пшенична. 

Сюжет триває майже 30 хвилин. У ньому містяться історії кількох людей, зокрема дітей з аутизмом, розмови з ними та їхніми батьками. Також у матеріалі є коментарі експертів, зокрема психологині Вануї Мартиросян, працівниці Інклюзивного-ресурсного центру Людмили Шамсудинової, тренера з карате Максима Ністора, який працює з дітьми з аутизмом.

“Це дуже-дуже-дуже хороший матеріал. Ольга проробила титанічну роботу, зібрала й обробила купу інформації, інтерв’ю, розібралася до найменших деталей і зробила дійсно інформативне, але водночас дуже людське й етичне відео про аутизм і людей з аутизмом”, – додала журналістка.

Нагадаємо, що 18 жовтня у вечірньому ефірі телемарафону журналістка телеканалу “Рада” говорила з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком, обговорювали візит Путіна до Китаю.

Подоляк прокоментував пропозицію Путіна щодо повернення США переданих Україні американських ракет ATACMS. Також, за словами радника, російський президент “поводився нетипово” і заявив про нібито готовність українців до перемовин.

“Людина  сама собі щось вигадала і про ATACMS, і про переговори. І говорить цілком серйозно: “Ви знаєте, там в Україні вже готові сідати за стіл переговорів”. Це ще одна ознака того, що людина абсолютно усвідомлює, що є “ізолянтом”, – розповів радник очільника Офісу президента. 

У відповідь Нємцева резюмувала: “Так, дуже схоже на аутизм”.

Після публікації уривка програми в соцмережах, заяву ведучої розкритикували, зокрема й працівники та працівниці сфер правозахисту і медіа. Зокрема, членкиня Комісії з журналістської етики та голова громадської організації “Жінки в медіа” Ліза Кузьменко зазначила, що така поведінка є недопустимою з погляду журналістської етики й цінностей демократії, які включають повагу до різних людей. 

Нацрада також підтвердила допущення ведучою ефіру упередженого та некоректного висловлювання щодо людей з аутизмом. З Ольгою Нємцевою провели розʼяснювальну роботу щодо дотримання стандартів журналістської етики. Зрештою у прямому ефірі телемарафону вона перепросила за свої слова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter