З ведучою, яка порівняла поведінку Путіна з аутизмом, провели роз’яснювальну роботу щодо дотримання журналістської етики

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У жовтні, в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” телеведуча каналу “Рада” Ольга Немцева порівняла поведінку президента Росії Володимира Путіна з аутизмом. За цим фактом Омбудсман відкрив провадження та звернувся до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення. 

Про результати роботи Офіс омбудсмана України прозвітував у соцмережах.

Нацрада підтвердила допущення ведучою ефіру упередженого та некоректного висловлювання щодо людей з аутизмом. З Ольгою Немцевою провели розʼяснювальну роботу щодо дотримання стандартів журналістської етики. Зрештою у прямому ефірі телемарафону вона перепросила за свої слова. 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець наголосив на неприпустимості порушень принципів рівності та проявів неповаги до будь-якої людини, особливо з-поміж вразливих груп населення, через негативні стереотипи та вкорінені упередження.

“На шляху до європейської інтеграції кожен має усвідомлювати свою персональну відповідальність за формування сучасного демократичного та толерантного українського суспільства”, – зазначив Омбудсман.

Нагадаємо, що 18 жовтня у вечірньому ефірі телемарафону журналістка телеканалу “Рада” говорила з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком, обговорювали візит Путіна до Китаю.

Подоляк прокоментував пропозицію Путіна щодо повернення США переданих Україні американських ракет ATACMS. Також, за словами радника, російський президент “поводився нетипово” і заявив про нібито готовність українців до перемовин.

“Людина  сама собі щось вигадала і про ATACMS, і про переговори. І говорить цілком серйозно: “Ви знаєте, там в Україні вже готові сідати за стіл переговорів”. Це ще одна ознака того, що людина абсолютно усвідомлює, що є “ізолянтом”, – розповів радник очільника Офісу президента. 

У відповідь Немцева резюмувала: “Так, дуже схоже на аутизм”.

Після публікації уривка програми в соцмережах, заяву ведучої розкритикували, зокрема й працівники та працівниці сфер правозахисту і медіа. Зокрема, членкиня Комісії з журналістської етики та голова громадської організації “Жінки в медіа” Ліза Кузьменко зазначила, що така поведінка є недопустимою з точки зору журналістської етики й цінностей демократії, які включають повагу до різних людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter