Староста села на Київщині вдарив активістку через її звернення до екоінспекції

Дата: 21 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Олег Некрасов, староста села Старе Бориспільського району на Київщині вдарив громадську активістку ГО “Група громадського впливу” Наталію Каліченко, через те, що жінка звернулася до екоінспекції з приводу закриття сміттєзвалища посеред лісу. Активістка зафіксувала побої наступного дня після цього випадку. Судмедексперт виявив у неї струс мозку та легкі тілесні ушкодження. За фактом нападу правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 125 ч. 1.  

Про це у коментарі виданню ZMINA повідомила сама громадська активістка.

Наталія Каліченко. Фото: з фейсбук-сторінки

“24 жовтня мене покликали у сільраду Старого голова місцевої ТРО Валерій Коломієць та староста Олег Некрасов, аби розглянути варіанти закриття стихійного сміттєзвалища, яке знаходиться у центрі лісової зони села. У ході обговорення розмова зайшла в глухий кут”, – розповідає Наталія Каліченко.

За словами активістки, староста села образливою нецензурною лайкою почав її виганяти з приміщення старостинського пункту, на що активістка попросила його припинити образи і поводитися коректно. 

“Коли я сіла на стілець, намагаючись поводитися вкрай обережно зі старостою, який вів себе дуже неадекватно, він з криками підійшов до мене та наніс мені удар правою рукою в область обличчя. Після чого я вдарилась головою об стіну, що була позаду мене”, – додає активістка.  

Після цього Наталія Каліченко написала заяву до прокуратури та поліції, а також зверталась до голови Бориспільської територіально оборони. У відповідь староста написав зустрічну заяву про те, що начебто активістка йому погрожувала.  

Своєю чергою, місцевий представник територіальної оборони, який був свідком інциденту, на допиті відмовився підтверджувати побиття активістки. Через тиждень після інциденту він написав заяву на звільнення. За фактом побиття було відкрито кримінальне провадження за статтею 125 ч. 1.

Два роки тому Наталія Каліченко стала співзасновницею громадської організації “Група громадського впливу”. Організація відстоює права та інтереси громадян, малозабезпечених та соціально незахищених верств населення, у тому числі екологічні права. Крім того, активісти проводять культурно-просвітницьку діяльність серед населення, зокрема молоді. Після початку повномасштабної війни пріоритетом організації стала допомога військовим, їхнім родинам, переселенцям та всім людям, які постраждали внаслідок війни. У тому числі  організація займається допомогою військовим, які проходять лікування та реабілітацію в шпиталі. Також активісти виготовляють окопні свічки та плетуть маскувальні сітки на фронт.

Представники громадської організації “Група громадського впливу” опублікували офіційну заяву щодо побиття громадської активістки Наталії Каліченко. У ній вони закликали керівництво Виконавчого комітету Вороньківської сільської ради висловити чітку публічну позицію щодо побиття представниці організації, провести позачергове засідання сільради у зв’язку з інцидентом, порушити дисциплінарне провадження щодо старости села Олега Некрасова та притягнути до відповідальності причетного до нападу активістки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter