Стали відомі учасники формування “Кримський СМЕРШ”, які цькують кримчан за антивоєнну та проукраїнську позицію

Дата: 08 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Блогер Володимир Смолін оприлюднив персональні дані учасників телеграм-спільноти під назвою “Кримський СМЕРШ”, яка в співпраці з окупаційними силовими структурами переслідує кримчан за антивоєнну та проукраїнську позицію. 

Відповідне дослідження блогер оприлюднив на своїй сторінці.

Як відомо, у співпраці з незаконними управліннями “ФСБ” та “поліцією” на тимчасово окупованому півострові активно діє інтернет-спільнота під назвою “Кримський СМЕРШ”. Її учасники цькують тих, хто не підтримує російської влади, війни проти України, має проукраїнські погляди, публікують персональну інформацію про таких людей, розпалюють ненависть до них, закликають до їхнього переслідування, подають доноси до окупаційних силових структур.

До прикладу, у листопаді 2023 року жительку тимчасово окупованого Севастополя Катерину Осипову, яка публікувала у своїх соцмережах фотографії з предметами синьо-жовтого кольору, зокрема з трубочками для пиття та подушками, змусили перепрошувати на камеру у відділку незаконної “поліції” на тлі прапора Росії. 

Чергове відео опублікував повʼязаний з російськими правоохоронними органами телеграм-канал “Севастополь. СМЕРШ”, автори якого і написали заяву до поліції на Осипову. На кадрах перелякана дівчина перепрошує і каже, що опублікувала фотографії “давно і на емоціях”.

Інформація групи “Кримський СМЕРШ” стає підставою для відкриття кримінальних та адміністративних справ проти кримчан.

Автор розслідування вказує, що окремою діяльністю “Кримського СМЕРШу” є пособництво російським окупаційним військам у вбивстві громадян України. Учасники формування допомагають збройним силам РФ збирати грошові кошти й матеріальні цінності для цієї мети. 

Блогер Володимир Смолін у своєму дослідженні розкрив учасників формування. Серед них такі особи: 

  • Ратанов Андрій Олегович (Ratanov Andrii Olehovych, Ratanov Andrey Olegovich);
  • Зайченко Анна Леонідівна (Zaychenko Hnna Leonidivna, Zaychenko Anna Leonidovna);
  • Белялова Еміне Рефатовна (Belialova Emine Refativna, Belialova Emine Refatovna);
  • Шевела (Івченко) Наталія Ігорівна (Shevela (Ivchenko) Nataliia Ihorivna, Shevela (Ivchenko) Nataliya Igorevna);
  • Лузгіна (Мірошниченко, Лук’янова, Філіппова) Альона Вікторівна (Luzhina (Miroshnychenko, Luk’yanova, Filippova) Aliona Viktorivna, Luzhgina (Miroshnichenko, Lukyanova, Filippova) Alyona Viktorovna);
  • Сологубова Оксана Олександрівна (Solohubova Oksana Oleksandrivna, Sologubova Oksana Aleksandrovna);
  • Корольов Євгеній Олегович (Koroliov Yevhenii Olehovych, Korolev Evgenii Olegovich)
  • Чьос Ігорь Валентинович (Chios Ihor Valentynovych, Chyos Igor Valentinovich).

 

  1.  

Нагадаємо, у серпні 2023 року Кримська прокуратура порушила кримінальне провадження стосовно Таліпова за статтею про розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

З березня до 28 грудня 2023 року в тимчасово окупованому Криму експерти правозахисної організації “Кримський процес” зафіксували 590 протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 20.3.3 КпАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації”), які склали окупаційні силовики.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію. 

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter