США виступили за створення трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України

Дата: 28 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Державний департамент США підтримав створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України.

Про це заявила посолка з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу США Бет ван Шаак, яку цитує “Голос Америки”. 

Фото: U.S. Department of State

Заяву посадовиця зробила під час виступу на конференції, присвяченій сучасним викликам Нюрнберзьким принципам, у Католицькому університеті Америки у Вашингтоні.

“Зараз, у цей критичний момент історії, я можу оголосити, що ми підтримуємо створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії проти України. Було багато різних моделей, які розглядались. США детально розглядали всі за та проти кожної з них і дійшли висновку, що найефективніший спосіб забезпечення відповідальності за злочини агресії передбачає створення інтернаціоналізованого суду в межах судової системи України”, – сказала представниця Держдепу.

Зусилля, про які каже Шаак, за її словами, охоплюватимуть предметну юрисдикцію стосовно міжнародних злочинів, залучення міжнародного персоналу, можливо за допомогою інтеграції професіоналів, суддів, прокурорів, розслідувачів, адвокатів чи через надання експертної допомоги за запитом України. 

Вони можуть охоплювати й інші елементи щодо того, наприклад, де розташовуватиметься суд.

“Потенційно це може бути десь у Європі, принаймні під час війни, це надалі зміцнить європейську орієнтацію України, міжнародну легітимність такої інституції та матиме важливе значення для неї, а також сприятиме наданню допомоги сильними державами, які віддані розслідуванню злочину агресії”, – каже посадовиця. 

Спеціальний трибунал міг би сприяти ширшій міжнародній підтримці, за словами Шаак, а також не потребуватиме резолюції Генеральної Асамблеї про створення нової незалежної міжнародної інституції. Для останнього, як наголосила посадовиця, потрібні час та ресурси. 

Шаак наголошує, що такий гібридний суд і “демонструватиме лідерство України в забезпеченні відповідальності за злочин агресії повністю в межах національної юридичної системи”.

Втім, як продовжує представниця Держдепу, поки що вдалося досягнути остаточного консенсусу щодо того, який вигляд матиме цей суд. 

“Існують дві моделі, що розглядаються: це модель – український трибунал, який матиме міжнародний характер (internationalized tribunal. – Ориг.) і матиме багато міжнародної підтримки, та інший варіант, який може створити Генасамблея ООН. Влада України розглядає обидва варіанти. Віддавалася перевага більше відокремленій міжнародній інституції, але є побоювання, що, можливо, не вийде зібрати необхідні голоси в Генасамблеї для створення такої інституції”, – додала вона. 

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії.

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

За оцінкою української влади, з початку повномасштабної війни Росія перемістила на контрольовану їй територію понад 16 207 дітей. Повернути вдалося 327 з них. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter