США в ОБСЄ засудили Росію за обшуки в Євпаторії та арешт кримського татарина Ібрагімова

Дата: 30 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Місія США в ОБСЄ засудила обшук у Євпаторії в будинку кримського татарина Алі Ібрагімова, а також арешт на три доби його сина Абдулли Ібрагімова.

Про це 29 липня сказала представниця США Кортні Острієн на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні під час виступу, текст якого оприлюднено на сторінці місії.

Кортні Острієн

За її словами, США вражені рейдом, який минулого тижня провела “ФСБ” в будинку кримського татарина Алі Ібрагімова. У результаті на три дні російські силовики затримали його сина Абдуллу.

“Невипадково рейд був проведений у мусульманське релігійне свято Курбан-байрам. Абдуллі висунуто адміністративне звинувачення в “публічному зображенні атрибутів або символів екстремістських організацій” у відповідь на його нібито публікацію у 2013 році в соціальних мережах зображення символу “Хізб ут-Тахрір”. “Хізб ут-Тахрір” – організація, легальна в Україні, але Росія оголосила її “екстремістською”, – сказала вона. 

Нагадаємо, вранці 22 липня російські силовики розпочали обшук у будинку 57-річного Алі Ібрагімова і його 27-річного сина Мустафи. Пізніше до будинку Алі Ібрагімова під’їхала швидка допомога. Російські силові відомства обшук не коментували публічно. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя почала кримінальне провадження за фактом цього обшуку російських силовиків.

Омбудсман Людмила Денісова на своїй фейсбук-сторінці закликала міжнародну спільноту відреагувати на дії російських силовиків у Євпаторії.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав цей обшук “особливою формою залякування кримських татар” та “нехтуванням елементарними правами людини”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter