США та Велика Британія звернулися до Росії з вимогою припинити переслідування незалежних ЗМІ

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Країни– учасниці міжнародної коаліції за свободу ЗМІ, серед яких США та Велика Британія, розкритикували російський закон про “іноземних агентів” і вимагали від російської влади припинити “переслідування незалежної журналістики в країні, що посилюється”.

Відповідну заяву “Про свободу преси в Росії” підписали 18 країн, її повний текст опублікований на сайті Держдепартаменту США.

Джерело: svoboda.org

У документі наведені приклади переслідування ЗМІ у РФ, зокрема, затримання журналістів на акціях на підтримку опозиціонера Олексія Навального, обшуки та арешти редакторів студентського видання Doxa, визнання “небажаною організацією” видання “Проект”, видворення з країни журналістки ВВС Сари Рейнсфорд, визнання “ЗМІ-іноагентами” такі видання, як Bellingcat, “Медуза”, “Важливі історії”, VTimes, The Insider, “Медиазона”, “Дождь” та інші.

Заявники засудили переслідування незалежних ЗМІ та журналістів з боку російського уряду та вимагали від влади РФ дотримання міжнародних зобов’язань у галузі прав людини, поваги до свободи преси та створення безпечних умов для журналістської діяльності.

“Ми закликаємо російський уряд припинити придушення незалежних голосів, зупинити політично вмотивовані судові процеси проти журналістів та звільнити всіх несправедливо затриманих”, – говориться у заяві.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи ЗМІ спільну заяву західних країн, сказав, що російська влада “не готова дослухатися до такої критики, оскільки йдеться про наше внутрішнє законодавство Росії”.

Нагадаємо, що “закон про іноагентів” діє у РФ з 2012 року. До іноагентів прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. З 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

“Іноагенти” зобов’язані всі свої повідомлення маркувати текстом чи плашкою, яка попереджає, що “це повідомлення поширене ЗМІ-“іноагентом”. За невиконання цієї та ще багатьох умов російська влада може штрафувати видання, а на журналістів можуть відкрити адміністративні, а згодом і кримінальні провадження. Крім того, навіть неофіційне об’єднання людей без юридичного оформлення можуть визнати “небажаною організацією”, що також накладає певні санкції.

У вересні нинішнього року в Москві висловити протест проти закону про “іноземних агентів” та підтримати ЗМІ, яким влада РФ присвоїла цей статус, вийшли близько сотні людей. Пікети відбулися також у Новосибірську, Калузі та Уфі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter