США організовує у грудні онлайн-саміт світових демократій

Дата: 12 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Президент США Джо Байден у грудні нинішнього року організовує онлайн-саміт світових демократій.

Про це повідомляє Білий дім, інформує “Радіо Свобода”.

Президент США Джо Байден

Згідно з повідомленням, за рік, тобто у грудні 2022-го, відбудеться другий саміт за демократію, уже в очному форматі.

Пріоритетами грудневого форуму у Білому домі назвали захист демократії від загрози авторитаризму, боротьбу з корупцією та захист прав людини. Обговорюватимуться також питання економіки, боротьби з пандемією і глобальною зміною клімату. За рік лідери демократичних країн зберуться, щоб оцінити прогрес, якого вдасться досягнути за цей час.

Крім голів держав і урядів, будуть запрошені лідери громадянського суспільства, а також представники бізнесу та благодійних організацій.

Проведення саміту демократичних країн було однією з обіцянок передвиборчої кампанії Байдена. Він звинувачував свого попередника Дональда Трампа в підриві відносин США з їхніми союзниками та потуранні авторитарним тенденціям. Сам Байден заявляв, що готовий очолити демократичні країни світу в їхній протидії авторитарним тенденціям, джерелом яких він називав, зокрема Росію.

Лідери яких саме країн будуть запрошені на форум, наразі не відомо.

Нагадаємо, міжнародна правозахисна організація “Freedom House” 15-й рік поспіль фіксує падіння рівня свободи у світі. Пандемія коронавірусу та запроваджені урядами країн обмеження сприяли погіршенню рівня глобальної свободи, а тому наразі у визнаних вільними країнах проживає менш ніж 20% населення, йдеться у звіті “Свобода у світі – 2021”. 

На початку липня Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликали внести до режиму глобальних санкцій ЄС у сфері прав людини покарання за корупцію. Депутати наголошують, що корупція має руйнівний вплив на стан прав людини й часто підриває функціонування та легітимність інститутів та верховенство права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter