Демократія в облозі: Freedom House 15-й рік поспіль фіксує падіння рівня свободи у світі

Дата: 03 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Пандемія коронавірусу та запроваджені урядами країн обмеження сприяли погіршенню рівня глобальної свободи, а тому наразі у визнаних вільними країнах проживає менш ніж 20% населення. 

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House “Свобода у світі – 2021”.

Фото: Karen Darke

Ще в травні 2020 року правозахисники заявляли, що пандемія ковіду створила переломний момент у світі, який може поглибити тенденцію занепаду демократії. Так, уперше за 25 років із 29 досліджених Freedom House країн Європи та Євразії лише 10 отримали статус демократій, інші 10 – статус гібридних режимів, а ще дев’ять – статус авторитарних.

Зафіксовані в новому звіті дані, за словами укладачів, ознаменували 15-й рік поспіль занепаду світової свободи. 

“Вплив довготривалого демократичного занепаду набуває дедалі глобальнішого характеру, досить широкого, щоб його відчули ті, хто живе під найжорстокішими диктатурами, а також громадяни давніх демократій”, – наголосили вони.

На тлі пандемії уряди демократичних країн неодноразово вдавалися до надмірного нагляду, дискримінаційних обмежень свобод і навіть застосовували силовиків, щоб розганяти та виселяти людей.  Розширення авторитарного правління на міжнародній арені, на думку дослідників, призвело до відчутних наслідків для життя та безпеки людей, адже у світі частіше почали звертатися до військової сили для вирішення політичних суперечок.

За словами дослідників, кількість країн у всьому світі, які отримали покращення балів за 2020 рік, була найнижчою з 2005 року, що свідчить про те, що перспективи зміни світової тенденції до зниження свободи є складнішими, ніж будь-коли. 

“Вороги свободи розповідають про те, що демократія занепадає, бо вона не здатна задовольнити потреби людей. Насправді демократія занепадає, оскільки її найвидатніші взірці не досить роблять для її захисту”, – підсумовують дослідники. 

У цьогорічному списку правозахисників Україна опинилася на 60-му місті та, на думку укладачів, є частково вільною. 

Нагадаємо, що минулого року в шести десятках країнах світу влада грубо порушувала права людини під час стеження за дотриманням карантину, зокрема виселяла, била та навіть убивала людей. Так, в іранських тюрмах у в’язнів стріляли бойовими патронами та застосовували сльозогінний газ для придушення протестів через ситуацію з коронавірусом, а в Домініканській Республіці поліція за декілька місяців затримала 85 тисяч громадян за недотримання комендантської години.

Фотографія обкладинки: Karen Darke

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter