США мають докази того, що російські військові на Донеччині стратили українців, які хотіли здатись в полон

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Сполучені Штати мають достовірні докази вчинення російськими військовими у Донецькій області страти українців, які хотіли здатись у полон. 

Про це розповіла на засіданні Ради Безпеки ООН спеціальна амбасадорка США з питань міжнародного правосуддя Бет Ван Шаак.

Спеціальна амбасадорка США з питань міжнародного правосуддя Бет Ван Шаак. Фото: usun.usmission.gov

У своєму виступі посадовиця наголосила, що твердження про вчинення російськими військовими в Україні воєнних злочинів ґрунтується на ретельному вивченні публічних джерел, а також джерел розвідки.

Шаак зауважила, що спочатку насильство росіян в Україні мало форму навмисних і невибіркових нападів на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, однак після звільнення окупованих територій світ побачив “насильство іншого порядку”.

Зараз у нас є достовірна інформація про те, що російська військова частина, яка діяла в околицях Донецька, стратила українців, які намагалися здатися, замість того, щоб взяти їх під варту”, – сказала вона.

Шаак додала, що якщо ця інформація остаточно підтвердиться, то це буде свідченням порушення заборони на довільну кару або поранення цивільних і комбатантів, які капітулювали, – головного правила війни.

“Зображення та звіти свідчать про те, що звірства не є результатом дій зловмисників чи окремих осіб, вони, скоріше, виявляють глибоко тривожну модель систематичних зловживань у всіх областях, де діють російські сили… Я знаю, що переважна більшість членів (Ради Безпеки. – Ред.) сьогодні вважає, що народ України повинен мати можливість жити своїм життям, не боячись, що їхні будинки будуть зруйновані російським снарядом, або бути застреленими зі зв’язаними за спиною руками та залишатись помирати на вулиці. Ефективні заходи відповідальності для тих, хто замовляє та вчиняє звірства, дадуть зрозуміти, що ті, хто бере участь у жорстокості, не залишаться безкарними. Разом з Україною та нашими союзниками та партнерами ми єдині в нашій рішучості притягнути винних до відповідальності”, – зауважила вона.

Раніше Служба безпеки України перехоплювала розмову російського військового, 27-річного контрактника Салавата Сарсенова з Астрахані, який вихвалявся звірствами над полоненими українцями перед другом.

“Полонених привозили, еб*ть я з них знущався… С*ка, бл*ть, і пальці відрубаю, і кисть відрубаю! Став на лопату, на цеглу. “Ааааааа”, – кричить, – “с*ка, Салават, ти звідки такий дикун взявся”, – розповідав росіянин.

Про знущання з полонених росіянами українських захисників та захисниць вже розповідала й Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. До прикладу, звільнені з полону військовослужбовиці говорили, що їх змушували роздягатися на огляди, голили голови. Також відомі факти зґвалтування.

Омбудсман розповідала й про умови тримання росіян, яких полонили українські захисники. 

Фотографія обкладинки: Vadim Ghirda/AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter