Справу журналіста Володимира Скачка скерували до суду: його обвинувачують у сепаратизмі та розпалюванні національної ворожнечі

Дата: 21 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України, який писав пропагандистські статті антиукраїнського спрямування для “РІА Новини Україна”.

Про це повідомляється на сайті прокуратури АР Крим.

Джерело: фейсбук-сторінка Володимира Скачка

За інформацією Укрінформу, йдеться про журналіста, автора видання “Антифашист” Володимира Скачка. Йому інкримінують ч. 2 ст. 110 КК України (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене повторно за попередньою змовою осіб, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі). 

За даними слідчих, обвинувачений писав статті на замовлення керівника “РІА Новини Україна” Кирила Вишинського, який отримував замовлення від представників РФ.

Згідно з висновками судово-лінгвістичних семантико-текстуальних експертиз, у вказаних матеріалах авторства Скачка містяться висловлювання щодо зміни меж території, державного кордону України у формі закликів, гасел, агітації для з’єднання з Росією. Водночас Автономну Республіку Крим журналіст у тексті вказує як суб’єкт Російської Федерації.

Також обвинувачений виступав у ЗМІ, виголошуючи тези щодо розпалювання ворожнечі й недовіри між жителями різних регіонів України.

Розповсюдження вказаних матеріалів у суспільстві було частиною політики держави-окупанта щодо ведення підривної діяльності проти нашої країни, йдеться в повідомленні прокуратури.

Прізвище обвинуваченого в тексті не вказано, але є світлина із закритим обличчям, яку можна порівняти з невідредагованим зображенням.

Нагадаємо, що прокуратура АРК оголосила Скачку підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України в березні 2019 року. У квітні журналіста оголосили в розшук, згодом суд видав дозвіл на його затримання.

У коментарі виданню “Страна.ua” Скачко повідомив, що його підозрюють у змові з Вишинським, якого звинувачують у держзраді. 

Останнього СБУ затримала в травні 2018 року. Тоді правоохоронці заявили, що розкрили діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних РФ, які країна-агресор використовувала в межах гібридної інформаційної війни проти України.

Під час оголошення обвинувального акта в справі прокурори звинуватили журналіста в розміщенні 72 статей “антиукраїнського спрямування” на сайті видання. За версією слідства, щомісяця він отримував 53 тисячі євро “для проведення підривної інформаційної діяльності”, а гроші з Росії переводили не безпосередньо Вишинському, а спочатку до Сербії, а вже потім до України.

Обвинувальний акт щодо керівника інтернет-ресурсу “РІА Новини Україна” скеровано до суду 6 березня 2019 року.

7 вересня 2019 року Вишинського обміняли в межах обміну в’язнями у форматі “35 на 35” між Україною та Росією. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter