Справу про напад на учасників Маршу жінок у Києві можуть скерувати до суду лише як “хуліганку” 

Дата: 30 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо нападу на учасників після Маршу за права жінок у Києві можуть скерувати до суду лише за ч. 2 статті 296 ККУ (“Хуліганство”), попри те що сторона захисту надала докази, які можуть свідчити про спланований напад на ґрунті гомофобії.

Про це адвокатка Оксана Гузь повідомила в коментарі виданню ZMINA.  

“Частина нападників належить до праворадикальної організації “Невідомий патріот”

“Позиція слідчого та прокуратури – вони виокремлюють матеріали щодо того підозрюваного, якого встановили, й скерують справу до суду за ч. 2 статті 296 ККУ. З попередньою кваліфікацією щодо “хуліганки” можна було з натяжкою погодитися, поки ми не подали доказів того, що група нападників намагалася пройти на Марш жінок, але їх не пустили, оскільки вони мали плакати з гомофобними висловлюваннями та нацистською символікою. Це зафіксовано на відео. Також є інші підстави припускати, що це була заздалегідь спланована гомофобна акція, спроба когось “відловити”. Прокуратура наполягає на 296-й, тому що до цього звикла”, – каже адвокатка.  

Нападники, на її переконання, зупинили потерпілих лише тому, що ідентифікували їх як учасників Маршу за права жінок.

“Вони не розбиралися, що це за марш, та під час словесних образ зазначили, що на такі події ходять лише “п*дараси”, а не нормальні чоловіки”. Тож коректніша і правильніша кваліфікація це або окремо 161-ша стаття (“Порушення рівноправності громадян”), або паралельно ще стаття 125-та (“Умисне легке тілесне ушкодження”), але аж ніяк не хуліганство”, – вважає Гузь. 

Вона додає, що наприкінці квітня подала слідству докази (свідчення очевидців та відео), за допомогою яких можна ідентифікувати інших учасників нападу та підтвердити гомофобний мотив нападників.

Утім, адвокатка досі не отримала офіційної відповіді на подані клопотання. До матеріалів справи, які вона бачила востаннє, більшу частину зібраних стороною захисту доказів також не долучили:

“Нової підозри я ще не бачила. Повинна була ознайомитися з матеріалами, які відкриваються сторонам наприкінці досудового розслідування, сьогодні. Утім, слідчий сказав, що не встигає. Про всяк випадок я завезла в поліцію заяву, щоб мене, як представницю потерпілих, “не забули” ознайомити з матеріалами справи перед тим, як обвинувальний акт передадуть до суду”. 

Строк досудового розслідування спливає 8 червня, але, зазначає Гузь, сторона обвинувачення поспішає передати обвинувальний акт до суду до кінця цього місяця: 

“Або керівництво, або прокуратура зацікавлені не пускати справу далі. Я не можу цього підтвердити, але є відчуття, що нападники, частина з яких належить до праворадикальної організації “Невідомий патріот”, мають своєрідний “імунітет” від правоохоронних органів. Тому, можливо, так безкарно вони й почуваються. Це справа, в якій є конкретні особи, імена та докази, але все це правоохоронці не можуть звести докупи. Фактично всі слідчі дії вкладаються у два тижні, може трохи більше, а на паперах це цілих три місяці”. 

Нагадаємо, що 8 березня в Києві після Маршу за права жінок група людей напала на учасниць та учасників заходу в підземному переході на вулиці Набережно-Хрещатицькій, чоловіків побили та забризкали балончиком. Двоє з них звернулись із заявою до поліції.  

Свою причетність до нападу підтвердила організація “Невідомий патріот”.  Згодом одному з чотирьох нападників оголосили підозру та обрали міру запобіжного заходу – домашній арешт строком до 6 травня.    

Раніше адвоката в справі Оксана Гузь констатувала затягування розслідування, що могло бути наслідком недбалості правоохоронців або ознакою того, що справу “зливають”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter