Справа Шеремета: ЄСПЛ прийняв скаргу Кузьменко на незаконний арешт

Дата: 27 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини прийняв скаргу захисту підозрюваної в межах справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко на порушення з боку органів досудового розслідування.

Про це повідомив її адвокат Тарас Безпалий. 

ЄСПЛ підтвердив отримання моїх скарг по Kiyan Kuzmenko Julia щодо незаконного затримання та ряду інших порушень по…

Опубліковано Тарасом Безпалим Середа, 26 серпня 2020 р.

Перша скарга, як розповів захисник у коментарі виданню LB, стосується незаконного затримання лікарки, а друга – порушень у досудовому розслідуванні.

“Європейський суд з прав людини відповів, що скарги надійшли. Основні порушення, які були допущені на досудовому розслідуванні: незаконне затримання, бо були відсутні підстави для її затримання, безпідставне продовження тримання під вартою, порушення строків розгляду клопотання, неповернення вилученого майна”, – повідомив адвокат. 

Безпалий наголосив, що скарги не стосуються фінансового відшкодування, а подали їх до ЄСПЛ, щоб посилити захист Кузьменко.

“Питання в тому, щоб ЄСПЛ зафіксував ті порушення, які були, оскільки національні суди не змогли це зробити. Далі ми могли б це використовувати для захисту Кузьменко під час розгляду справи по суті. Рішення ЄСПЛ є обов’язковим до виконання всіма судами. Якщо визнають безпідставне тримання під вартою, то це свідчитиме про порушення судів і прокуратури, які кидали однакові клопотання без надання нових доказів. Якщо ми вказуємо, що в порушення не повертали майно, це вказує на однобоке слідство з обвинувальним нахилом. Це буде захисту на користь під час розгляду по суті”, – сказав він.

Нагадаємо, що Юлію Кузьменко відпустили із СІЗО під домашній арешт лише на початку серпня. Жінка провела в ув’язненні сім місяців. Нещодавно з підозрюваної зняли електронний браслет. 

Відомо, що за підозрою у вбивстві журналіста Павла Шеремета правоохоронці затримали також музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь.

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

У січні слідчі просили Офіс генпрокурора продовжити терміни досудового розслідування вбивства Шеремета до червня 2020 року. Тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що слідчі мають зібрати додаткові докази, оскільки наявного обсягу не досить.

У травні під час пресконференції за результатами року президентства Володимир Зеленський назвав розслідування вбивства журналіста Шеремета складною справою, за яку відповідає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Однак сам очільник МВС так не вважає

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter