Справа Шеремета: Дугарь відправили під нічний домашній арешт

Дата: 24 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Печерський суд Києва відправив підозрювану в причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета Яну Дугарь під нічний домашній арешт та одягнув на неї електронний браслет.

Про це повідомляє Громадське. 

Під домашнім арештом підозрювана перебуватиме у військовій частині в Гвардійську з 20:00 до 7:00.

Адвокати Яни Дугарь просили суд змінити запобіжний захід із цілодобового арешту на особисте зобов’язання та зазначили, що експертиза ходи чітко не встановила, що на відео була саме їхня підзахисна. Вони наголошують на тому, що слідкувати за авто Яна нібито не могла, а з підозрюваним Андрієм Антоненком, який, за версією слідства, організував злочин, вона досі не знайома.

Прокурор повідомив, що слідство допитало інших свідків і має певні сумніви в правдивості свідчень попередніх очевидців, які виступали в суді.

“Ці свідки, на відмінну від тих, які були допитані в суді, або взагалі не можуть пригадати Дугарь, або кажуть, що не знають, чи була вона в госпіталі. Ніхто не дав категоричні покази про те, що вона там була”, – зазначив прокурор Сергій Зузак.

Також прокурор додав, що експертиза відео чітко зазначає, що на ньому саме Яна Дугарь.

Водночас слідчі повідомили, що встановили зв’язки дівчини з Владиславом Грищенком, який підозрюється в замаху на життя бізнесмена з Івано-Франківщини і голос якого фігурував у телефонних розмовах, оприлюднених МВС у справі вбивства Павла Шеремета. Прокурор зазначив, що, за даними слідства, Дугарь здійснювала розвідку, але вони не виключають, що були інші особи, яких слідство не встановило. Також вони не виключають, що між Яною та рештою фігурантів могли бути інші особи-посередники, яких наразі не встановлено.

Крім того, прокурор зазначив, що Яна Дугарь одружена з вересня 2015-го з громадянином Іраку. Тож це є ризиком того, що вона може виїхати з країни. Адвокати заперечили та зазначили, що Яна здала закордонний паспорт. Також прокурори наголошували на ризиках тиску на свідків та приховуванні доказів.

Нагадаємо, що факт роботи в шпиталі в Донецькій області на момент, коли підозрювана у вбивстві журналіста Павла Шеремета Яна Дугарь нібито мала готувати злочин, підтвердили кілька її пацієнтів.

Також нещодавно захист Дугарь опублікував висновки експертів, які нібито спростовують докази її винуватості. Так, за словами адвоката, незалежні “фахівці-науковці з криміналістичних експертиз” аналізували єдиний доказ МВС у справі Шеремета – експертизу ходи і портретну експертизу. 

Також адвокат Дугарь прокоментував фотографії, які вона зробила в Києві ще у 2012 році. На них дівчина позує на майдані Незалежності. Річ у тім, що захист підозрюваної стверджував, що вперше до столиці дівчина приїхала у 2017 році, тобто через рік після вбивства журналіста. 

Як відомо, 12 грудня минулого року правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко (Лисицю), музиканта й добровольця Андрія Антоненка (Riffmaster), добровольців Владислава та Інну Грищенків (Бучу й Пуму).

Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter