Справа Гандзюк: під час розгляду апеляції адвокат Мангера вимагав повторного допиту свідків

Дата: 10 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд сьогодні продовжив розгляд апеляції колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата Олексія Левіна, яких минулого року засудили за організацію нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк.

Про це із судової зали повідомляє кореспондентка Суспільного.

Фото: Людмили Тягнирядно

На засіданні розглядали апеляційні скарги сторін захисту Мангера та Левіна.

Через відеозв’язок свій виступ почав адвокат колишнього очільника Херсонської облради Владислава Мангера Дмитро Ільченко. Мангер, за вироком суду, є замовником убивства Катерини Гандзюк. Захисник просив, щоб суд повторно допитав свідків у цій справі.

“У 2018-му скоїли злочин учасники АТО. Щодо Мангера, що він замовив Гандзюк, доказів немає. Його почали судити не з матеріалів справи, а від ЗМІ. Сторони посилаються на повідомлення медіа”, – заявив Ільченко.

Він стверджує, що впродовж розгляду справи покази свідків змінювались:

“Свідок Павловський писав із СІЗО, що його били, тримали в холодній камері, щоб він дав покази проти Мангера. Це він і зробив на засіданні, коли слухали свідків”, – зазначає адвокат. Тому він наполягає на повторному допиті.

“Сторона потерпілих постійно говорить, що Мангер облив Гандзюк (кислотою. – Авт.), вона йому заважала рубати ліс. У матеріалах справи є те, що Гандзюк написала про нього п’ять повідомлень у соцмережах. А доводів і мотивів, чому (Мангер. – Авт.) замовив Гандзюк, немає”, – зазначив Дмитро Ільченко.

Крім того, адвокат Мангера у своїй скарзі просить апеляційний суд скасувати вирок щодо свого клієнта і закрити провадження проти нього.

Наступне судове засідання відбудеться в середині травня.

Раніше під час розгляду апеляційної скарги колишнього голови Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна, раніше засуджених до 10 років ув’язнення в справі про вбивство Катерини Гандзюк, з’ясувалося, що Мангера викликає на службу командир однієї з військових частин. У Міноборони та бригаді це спростували.

Нагадаємо, 26 червня 2023 року Дніпровський райсуд Києва ухвалив вирок у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк. Колишнього голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна позбавили волі на 10 років. 

Мангер і Левін оскаржують рішення в Київському апеляційному суді.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд до Дніпровського райсуду Києва ще в серпні 2020 року. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Громадську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter