Співвласника праворадикального видання у Швеції засудили до місяця увʼязнення за дифамацію

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Швеції видавця та співвласника праворадикального новинного сайту Samnytt Матса Дагерлінда засудили до одного місяця тюремного увʼязнення за двома пунктами звинувачення щодо порушення свободи вираження поглядів, а також щодо дифамації, тобто приниження честі, гідності та ділової репутації. Чоловіка вже вдруге засуджують у справі про наклеп. 

Про це повідомляє видання Svenska Dagbladet.

Матс Дагерлінд. Фото: Fredrik Persson / TT

Так, на новинному сайті Samnytt опублікували серію статей про особу, що була лідером некомерційної асоціації Nähatsgranskaren, яка нині не існує. Під час своєї діяльності асоціація працювала над зменшенням злочинів на ґрунті ненависті та порушень в інтернеті й протягом багатьох років повідомляла поліції про велику кількість подібних публікацій у соціальних мережах.

У статтях героя матеріалу засуджують та називають злочинцем. Водночас його описують як “поважну людину”.

Розглядаючи цю справу, Окружний суд Стокгольма засудив відповідального видавця сайту Матса Дагерлінда за два випадки порушення свободи вираження поглядів. 

Сам Дагерлінд заперечував те, що він вчинив якесь правопорушення, та стверджував, що публікації нібито мають журналістські мотиви, оскільки людина, про яку йдеться, є представником влади.

Суд вирішив, що в трьох з чотирьох журналістських статей містяться формулювання, які можна вважати наклепом, а ще в одній вони є грубим наклепом. 

Тож чоловіка засудили до одного місяця увʼязнення. Він також повинен відшкодувати збитки в розмірі 20 тисяч шведських крон особі, яку обмовили, як компенсацію за порушення.

У рішенні про міру покарання суд враховує попередній вирок щодо нього та зазначає, що оскільки йдеться про грубий наклеп, який набув великого поширення, то злочин має вищу міру покарання, ніж штраф.

Також пишуть, що суд вважає високим ризик скоєння Матсом Дагерліндом кількох подібних злочинів.

Ще в грудні 2022 року Верховний суд засудив Матса Дагерлінда за грубу дифамацію в іншій справі. Тоді це стосувалося видання, яке назвало журналіста газети Dagens Nyheter “підозрілим джихадистом”.

Публікації на сайті призводили не лише до кримінальної відповідальності. Сайт неодноразово критикував Комітет з етики засобів масової інформації. Востаннє – у березні 2023 року. До цього, у січні того ж року, сайт покинув систему медіаетики після приблизно двох років перебування в ній. 

Нагадаємо, що минулого тижня журналіст польського державного мовника TVP Info Войцех Шелаг перепросив перед ЛГБТ-людьми за те, що його телеканал робив дискримінаційні сюжети про спільноту.

Перш ніж розпочати шоу, Шелаг звернувся до глядачів з короткою промовою: “Упродовж років багато людей у Польщі зазнавали образ лише через те, що самі обрали, ким вони є й кого вони люблять. ЛГБТ – це не ідеологія, а люди: конкретні імена, обличчя, родина й друзі. Усі ці люди повинні сьогодні почути вибачення”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter